Prednost majčinog mleka

Prednost majčinog mleka

Svakodnevni rad na podizanju svesti roditelja koliko je dojenje važno za majku i dete je veoma plemenito i neverovatno potrebno. Majčino mleko ima do sada 300 otkrivenih sastojaka u svom sastavu. Čarobno je i ne može ga ni jedna druga supstanca zameniti. Međutim, ono nema samo benefite za bebu već i za majku.

Majka koja doji ima smanjenu mogućnost da oboli od raka dojke, jajnika, materice, tiroidne žlezde, jednjaka ili limfnih žlezda. Takođe smanjuje mogućnost nastanka osteoporoze. Dojenje jača majčin imuni sistem. Tokom 24h majka samo dojenjem sagori 500 - 1000 kalorija, što majku, na prirodan način u veoma kratkom vremenskom periodu, vraća na željenu kilažu. Upravo dojenjem, koje smanjuje mogućnost nastanka postporođajne depresije, beba će pored sebe imati zadovoljnu, nasmejanu i srećnu majku.

Sveže izmlazano majčino mleko može se čuvati na sobnoj temperaturi do 4h. Direktnim izmlazanjem u Medela kesice za čuvanje mleka sprečava se mogućnost prosipanja i smanjuje mogućnost kontaminacije. Kesice se direktno mogu zamrznuti na - 18C do šest meseci. Ukoliko mama planira kratak izlazak iz kuće, pri čemu želi da se beba nahrani prethodno izmlazanim majčinim mlekom, onda se kesice mogu čuvati u frižideru do 72h.

Istraživanja su pokazala da su očevi, partneri upravo najveća podrška majkama u odluci da istraje u dojenju. Sve je više muških lica u publici na seminarima o dojenju, što je majkama od izuzetne važnosti. Tata, svaka čast! Medela je svakako tu, kada pomoć zatreba.

Calma, inovacija švajcarske tehnologije, je cucla koja u potpunosti podržava dojenje i koja će tati pomoći u hranjenju bebe u majčinom odsustvu. Anatomski oponaša položaj dojke u ustima bebe. Funkcijom simulira sisanje na dojci, što znači da mleko teče iz flašice samo onda kada se napravi istovetan vakuum kao i na dojci. Calma cucla omogućava bebi uspostavljanje sopstvenog ritma sisanja, disanja i gutanja.

Zato, mama, budi spokojna kada izađeš iz kuće jer je tata u sigurnim rukama.

Autor za portal bebiron.net: Jelena Perić
Pedijatrijska sestra i savetnica za dojenje