Šta je multimix princip formiranja obroka za bebu?
Foto: Flickr

Šta je multimix princip formiranja obroka za bebu?

Ovo je metoda kombinovanja hrane koja nas uči da kombinujemo hranu iz različitih grupa kako bi napravi nutritivno uravnotežen obrok.
Kada se u bebinu ishranu uvede više namirnica, od vašeg znanja, strpljenja,volje i mašte zavisi kako ćete osmisliti bebin ručak, ali i ceo jelovnik tog dana. Multimiks način kombinovanja namirnica predstavlja uputstvo u skladu sa kojim se dobijaju najkvalitetnije kombinacije namirnica koje se međusobno odlično nadopunjuju. Njega nije uvek lako niti moguće pratiti i primenjivati, ali je poželjno da se prihvate bar osnove multimiks principa u kombinovanju dve, tri ili četiri različite namirnice.

Postoje osnovna pravila miksprincipa, a to su:

1. ugljenohidrati su osnovni i moraju biti uključeni u sve mikseve

2. u svakom miksu mora postojati bar jedan izvor ugljenohidrata, bilo životinjskog ili biljnog porekla (leguminoze)

3. povrće se dodaje u miks tek kad su ugljenohidrati i proteini ukombinovani.

Multimiks princip se deli na tri pojedinačne kategorije. Svaka kategorija se zove miks jer sadrži mešavinu dve ili više grupa namirnica. Miks kategorije su: Miks 2, Miks 3 i Miks 4. Upoznajmo se malo bolje sa svakom od ovih kategorija:

MIKS 2 – manje kvalitetan spoj dve vrste namirnica i to žitarica ili krompira i hrane životinjskog porekla ili leguminoza.

Na primer:

pirinač, riba
krompir, žumance
krompir, sočivo
kukuruz, junetina

MIKS 3 – obrok sastavljen od tri vrste namirnica i to žitarica ili krompira, tamnozelenog ili narandžastog povrća i hrane životinjskog porekla ili leguminoze.

Na primer:

pirinač, bundeva, teletina
kukuruz, spanać, žumance
pirinač, šargarepa, pasulj
krompir, karfiol, teletina

Izvor:mojpedijatar.co.rs