Začini u ishrani dece
Foto: Pxhere

Dr Jovana Majstorović: Začini u ishrani dece

Začini se u kulinarstvu koriste od davnina, najpre kako bi poboljšali miris i ukus jela,dodali boju. Određeni začini imaju značajnu antioksidansnu ulogu, pomažu u poboljšanju varenja, razlaganju hrane, poboljšavanju peristaltiku creva, poboljšavanju diureze, a neki pomažu u smanjenju bolova, šećera ili masnoća u krvi.

Kolika je njjihova važnost, govori i činjenica da su oni postali statusni simbol u mnogim zemljama, a putovanja, i online informacije, nam u našu kuhinju svake godine donesu neke od egzotičnih začina, o kojima smo do skoro jako malo znali.

Zašto se koriste začini u ishrani dece ?

Začini su po svom sastavu proizvodi biljnog i neorganskog porekla, koji u maloj količini daju značajnu promenu arome jela. Roditelji deci uvode začine najpre kako bi poboljšali ukus namirnica i tako povećali zelju deteta da jede, posebno namirnice za koje se smatra da nemaju primamljiv ukus. Drugi razlog je navika samih roditelja koji vole određene začine, u našoj sredini su to najpre luk, so i šećer, koji svoje rutine u ishrani prenose na svoju decu od ranog uzrasta.

Da li je greška rano uvođenje začina u ishranu dece?

Dete kada se prvi put sreće sa namirnicama mora da stekne utisak kakav je stvarni ukus tih namirnica, bez maskiranja sa začinima. Ukus beba i dece je blag, pa nema potrebe ga maskirati, već ga pustiti da se prirodno razvija. Određeni začini mogu biti jaki da dečji stomak, a so i šećer su najprisutniji u svim gotovim proizvodima, pa i bez dodatnog dodavanja, deca su im već poprilično izložena. Ukoliko želite da Vaše dete od malih nogu zavoli određene zdrave namirnice, nemojte im maskirati ukus, već ih pustite da se na njega naviknu. Sa druge strane određeni začini pomažu kod digestivnih problema, pa su i pravi izbor za olakšanje napetosti, bolova u stomaku i dijareje.

Začini u ishrani dece do godinu dana

Upravo najveći izazov za roditelje je upotreba začina pre prve godine. Iako često toga nismo ni svesni, bebe su preko majčinog mleka već u susretu sa određenim začinima koje majka koristi u svojoj ishrani, pa bi majke trebalo da obrate pažnju na činjenicu da se i ukus njihovog mleka, može promeniti zbog začina koje konzumiraju, a beba može biti zbunjena novim ukusom mleka. Iako određeni vodiči kažu da začine možete uvoditi u ishranu Vašeg deteta od šestog meseca, sve Više stručnjaka je saglasno, da ipak treba sačekati osam meseci, pa početi polako i u malim količinama, kao što to činite i sa ostalim namirnicama, a pre uvođenja svakog začina dobro proverite da li je Vaše dete u pravom uzrastu za njega.

Koji su začini dozvoljeni pre navršene prve godine?

Začini koje možete da uvedete bebama do prve godine su peršun, beli luk, bosiljak, vanila, ruzmarin, mirođija, origano, nana i cimet. Đumbir i cimet su odlični za umirenje stomaka i dijareje, dok cimet ima antibakterijska i antigljivična svojstva isto kao i origano. Možete ih dodati uz voće ali i meso na primer piletinu. Nana pomaže kod digestivnih problema, olakšava varenje. Peršun je bogat vitaminom A, C, folnom kiselinom i gvožđem. Mirođija pomaže kod grčeva. Vanila povećava apetit, a pomaže i kod nadutosti, grčeva, ali i povraćanja. Beli luk je koristan protiv bolova u trbuhu ili uhu, a pomaže i u borbi protiv parazita.

So u ishrani dece

Iako najčešće upotrebljavan začin u našim kuhinjama, ona je apsolutno zabranjena za vaše dete dok ne napuni godinu dana. Obratite pažnju na gotove namirnice koje su često bogate ovim začinom. Kuhinjska so ili natrijum hlorid kako joj samo ime kaže, sadrži natrijum koji postoji i u mnogim drugim namirnicama. Upravo sa njim ne bi trebalo preterivati zbog bubrega vaše bebe. Maksimalna količina soli koju beba do jedne godine može da unese je 1g dnevno, dok je od prve do treće godine to 2g. Upravo zbog činjenice da se nalazi i u drugim proizvodima,ali i mnogim gotovim jelima, so kao dodatan začin ne treba davati deci pre prvog rođendana.

Šećer, slatkiš ili nutritivni monstrum

Šećer koji je neophodan za normalno funkcionisanje organizma je glukoza koja se dobija iz mnogih namirnica, pa je dodatak šećera zapravo totalno neopravdan kako kod dece, tako i odraslih. Pored toga što utiče na porast stope gojaznosti, samim tim i na porast metaboličkih disbalansa, šećer utiče na kvarenje zuba, pa ga treba maksimalno izbegavati, najbolje i ne upotrebljavati u ishrani dece. Ne zaboravite da je šećer skriven u mnogim gotovim jelima, kao što su supe, kaše, pa čak i u pekarskim proizvodima.

Začini kod starije dece ?

Mnogi začini mogu biti agresivni za stomak Vaše beba, pa treba sačekati da malo porastu. To su na primer beli i crni biber, ren, sirće, slačica. Oni imaju svoju nutritivnu važnost, ali sa njihovim uvođenjem ne treba žuriti pre drugog rođendana.

Začini mogu biti Vaš saveznik

Ukoliko ih adekvatno čuvate, na suvom i tamnom mestu, dodajete polako i u ograničenim količinama, začini mogu biti korisni u ishrani Vašeg deteta. Ne zaboravite da je Važno da Vaše dete spozna namirnice u njihovom originalnom izdanju, pre nego što počnete da uvodite začine, kao i da uvek obratite pažnju na gotove proizvode, koji su puni ne samo dobrim, već i lošim začinima. Kada uvodite začine, neka to prvo budu začini koji su karakteristični za podneblje na kome živite, pa tek u kasnijem dobu uvodite egzotične začine.

Izvor: mojpedijatar.co.rs