Prelepi načini da se povežete sa vašom bebom

Prelepi načini da se povežete sa vašom bebom

Prelepi načini da se povežete sa vašom bebom
Povežite se sa bebom, pokažite joj koliko je volite i život će vam biti lakši i lepši! Imaćete srećnu i mirniju bebu, a samim tim i manje stresnu svakodnevicu. Bićete i sigurniji u sebe jer ćete znati da zadovoljavate bebine potrebe.

 Evo posebnih načina koji će vam pomoći da stvorite posebnu vezu sa vašom bebom i pokažete joj koliko ste srećni što je tu:


Stavite je na kožu
Jedan od najboljih načina da se povežete sa bebom je kontaktom “koža na kožu” i to nekoliko puta na dan. Koža je najosetljiviji deo tela kod novorođenčeta i odličan način za povezivanje. Međutim, dok mama ima mnogo prilika da ostvari ovaj kontakt tokom hranjenja ne treba zaboraviti ni tatu. Dopustite bebi da se veže za oba roditelja tako što će i tata uspostaviti ovu vrstu kontakta. Pri kontaktu kod bebe se razvija osećaj sigurnosti. Ali ne zaboravite da pokrijete bebina leđa ćebencetom.

 

Nošenje bebe
Nošenje bebe u marami ili kengur nosiljci je odličan način da se povežete sa svojom bebom. Osim toga što će beba biti zadovoljna jer je uz vas, vi ćete moći da obavite još nešto jer su vam ruke slobodne.

 

Hranjenje
Mame koje doje će odmah osetiti da je vreme dojenja odlično za povezivanje, ali i bebe koje se hrane na flašicu mogu da se povežu sa roditeljima tokom hranjenja. Beba se, naročito na početku, hrani puno puta tokom dana. Iskoristite ove mirne trenutke za povezivanje. I dajte flašicu (čak i vašeg mleka ako ga imate) tati, jer ćete tako ne samo omogućiti njihovo vezivanje već i više sna za sebe.

 

Prepoznavanje plača
Potrudite se da ispunite potrebe vaše bebe i imaćete savršenu vezu. Slušajte bebu kada plače ili kada vam šalje druge signale. To je njen način da vam saopšti šta joj je potrebno. Ispunjavajući bebine potrebe učinićete da se oseća sigurno.

 

Masaža
Masaža beba je jednostavna veština koju svaki roditelj može da savlada. Sve što vam treba je malo bebi ulja ili losiona i nežan dodir. Iskoristite vreme menjanja pelene, pred spavanje ili nakon kupanja za blagu, jednostavnu masažu. Blagim kružnim pokretima utrljajte ulje u kožu i obezbedićete joj negu i opuštanje. Osetićete se bliže ovom malom biću.

 

Manje obaveza
Mama pod stresom će imati i bebu pod stresom. Upravo zato je važno da rasteretite svoj raspored i oslobodite se obaveza. Postavite granice za posete familije, smanjite obaveze van kuće i u kući i sl. Uključite i partnera u brigu oko bebe. I vama je potreban odmor. Kada ste opušteni i smireni prirodno ćete se povezati sa vašom bebom.

 

Ćebence
Još odavnina se ćebence posebno plete i priprema za bebu zbog svoje vaznosti. Kada nosite bebu po kući i pokrijete je ćebencetom vi kao da je vezujete za sebe. Nabavite puno ćebića za bebu i držite ih u svakoj prostoriji da biste uvek mogli da se ušuškate i opustite. Videćete kako samo stavljanje ćebenceta može bebu da smiri.

 

Menjanje pelena
Teško da neko može da uživa u menjanju pelena pa čak ni beba. Učinite taj trenutak posebnim i savršenim za vezivanje. Naučite bebu da će na komodi za menjanje pelena slušati pesmice, smeh i malo igre. Neka to bude veseo trenutak a ne teška obaveza.

 

Blizina

Kupanjac
Iako ne vole sve bebe kupanje većina ipak uživa. Ovo može biti odličan trenutak za zajedničko vreme. Unesite malo prskanja po rukama i nogama, zanimljive zvukove ili čisto glas. Možete joj pričati o vašem danu – malo konverzacije dok radite nešto opuštajuće.

 

Ne prenosite nervozu
Beba oseća ono što i vi osećate pa imajte to na umu tokom dana. Kada ste uznemireni, isfrustrirani, nervozni činiće vam se da i beba više plače. Ali kada se smejete, pevate i opušteni ste i vaša beba je srećna.

 

Golicanje
Nežni dodiri po stopalima, stomaku ili vratu će vam takođe pomoći da se povežete sa bebom. Možete čak izazvati prve osmehe. Ali budite pažljivi i slušajte bebu koja će vam reći kada joj je dovoljno.

 

Pevanje i razgovor
Možda se vi osećate smešno kada pevate ili pričate bebi koja vas ne razume i ne može da vam odgovori, ali ona vas čuje. Sluša vašu boju glasa i zna da ima vašu pažnju. Sve to pomaže da se povežete na poseban način. Objašnjavajte bebi šta radite, pustite radio i pevušite.

izvor:najboljamamanasvetu.com