BEBA VAM PREKRATKO SPAVA PREKO DANA: Uz pomoć ovih saveta sigurno ćete produžiti dnevno spavanje vaših mališana

BEBA VAM PREKRATKO SPAVA PREKO DANA: Uz pomoć ovih saveta sigurno ćete produžiti dnevno spavanje vaših mališana

U teoriji detetovo dnevno spavanje trebalo bi da traje makar sat vremena, ali većina roditelja se žali da nekada te dremke traju svega 20 minuta.

Od rođenja do trećeg meseca bebe spavaju od 14 do 17 sati dnevno, a od četvrtog meseca do godinu dana taj broj smanjuje se na 12 do 15 sati dnevno.

Ako bebe spavaju više puta u danu, kasnija će spavanja biti kraća. Međutim za svakog roditelja kratka bebina dnevna spavanja mogu biti jako stresna, jer je onda nemoguće bila šta drugo uraditi.

Stručnjak za spavanje dece, Džejmi Lab savetuje kako produžiti vreme dnevnih spavanja.

Zamračite sobu

Kad zatvorite prozore, roletne i sve ostale izvore svetlosti u sobi, ne biste smeli videti svoju ruku. Ako je vidite, znači da u sobi nije dovoljno mračno, ističe Džejmi. Svetlost deluje jako stimulirajuće na detetov mozak i telo, a bebe mogu uočiti svetlost čak i kroz zatvorene kapke.

Ako se dete nakon 30 – 45 minuta probudi, biće mu mnogo lakše ponovno utonuti u san ako je prostorija dovoljno mračna.

Uključite belu buku

Takozvana bela buka deci može pomoći u postizanju kvalitetnog sna, posebno po danu kad ne vlada potpuni mir kao po noći. Džejmi savetuje izbegavanje uspavanki i muziku jer mogu delovati previše stimulativno i razbuditi dete. Bela buka ima konzistentan ton i ritam što će pomoći detetu da duže ostane u snu. Belu buku možete pronaći na internetu.

Pratite detetove potrebe

Ako je vaša beba preumorna ili uopšte nije umorna, veće su šanse da će se boriti sa snom i spavati kraće. Tela preumornih beba luče stimulirajuće hormone kako bi ih održali budnima, a odmorne bebe možda i mogu zaspati, ali telo će im biti spremno za buđenje puno ranije.

Pokušajte dete ne stavljati na spavanje odmorno, ali ne i prumorno.Naučite prepoznavati znakove umora.

Podstičite nezavisnost od rekvizita za spavanje

Ovo je možda najvažniji savet, tvrdi Džejmi. Važno je da vaše dete može zaspati bez podrške različitih rekvizita za spavanje kao što su duda, bočica, ljuljanje, vožnja u kolicima i slično.

Ako je u prvoj fazi sna dete bilo stimulirano nekom uspavljujućom aktivnošću, veće su šanse da će se probuditi i tražiti tu aktivnost, umesto da ponovno zaspi, nakon buđenja. Jednom kad bebe nauče samostalno spavati, bez dodatne podrške, nakon što odrade jedan ciklus sna koji traje od 30 do 45 minuta, neće im nedostajati stimulacija i lakše će se vratiti na drugi ciklus spavanja dok se sasvim ne odmore.

Saznajte što im je potrebno kad se probude

Posmatrajte svoju reakciju kad se beba brzo probudi iz sna. Žurite li da ih što pre ponovno uspavate, hranite li ih ili mazite? Ove reakcije mogu izazvati suprotan efekt i naterati decu da ostanu budna. Kad se dete probudi, radije ga ostavite nekoliko minuta kako biste videli može li se samostalno uspavati, pre nego reagujete.

izvor:yumama.mondo.rs