ZAŠTO BEBE ČESTO KAŽU "TATA" PRE NEGO "MAMA"? Razlog će vas oduševiti - evo koje još reči prvo izgovore

ZAŠTO BEBE ČESTO KAŽU "TATA" PRE NEGO "MAMA"? Razlog će vas oduševiti - evo koje još reči prvo izgovore

Možda vas iznenadi ovaj podatak, ali nauka ima objašnjenje za to.

Iako će većina potvrditi da je prva izgovorena reč "mama", sve češće se dešava da beba prvo kaže "tata". Zašto je to tako?

"Bebe osećaju jaku povezanost sa mamom i njenu stalnu bliskost, ali prva odvojena osoba koju će beba prepoznati je upravo tata", ističe Emili Salter, stručnjak za roditeljstvo.

Bebe mame doživljavaju kao deo sebe, dodala je, i treba da prođe dosta vremena da bi beba postala nezavisnija.Zato ona češće izgovara pojmove koje primećuje oko sebe.

Prema njenim rečima sve više je situacija da prve reči neće uvek biti "mama" i "tata".

"Možda vam bude čudno, ali bebe su sklone da prvu izgovorenu reč vezuju za pojam koji najčešće čuju u kući, nešto što im je zanimljivo ili jednostavno da ponove reč koju su nedavno čule", objašnjava Emili.

Ketrin Lord ide dublje u analizu i navodi da je "b" bilabijalni nosni zvuk, kao i "p" i "m".

To znači da se zvuk stvara pritiskom obe usne zajedno, što je mališanima često najlakše za izgovaranje.

"Zvuk M može da se proizvede bez pomeranja usta, što znači da beba čak i kada sisa može da ispušta ovaj zvuk", rekla je Ketrin.

Pored činjenice da će beba prvo izgovoriti "mama" i "tata" imamo i primere kada to bude omiljena igračka ili hrana.

"Prve reči su obavezno vezane za ono što im je važno za svaki dan, na primer jedno dete sa kojim sam radila, prva je izgovorio ime sestre", rekla je Ketrin.

Bez obzira koja god bude prva reč vašeg deteta, najvažnije je da je podstičete na brbljanje i ćaskanje pa makar i na "bebećem jeziku", doći će trenutak kada će polako početi da izgovara sve reči.

izvor:yumama.mondo.rs