Kako mobilni utiče na pisanje domaćeg i učenje

Kako mobilni utiče na pisanje domaćeg i učenje

Ukoliko dete koristi mobilni telefon da se dopisuje s prijateljima i proverava novosti na društvenim mrežama dok uči ili piše domaći zadatak to ometa koncentraciju i smanjuje produktivnost, tvrde stručnjaci.

U nedavnom istraživanju o uticaju mobilnih telefona na kognitivne sposobnosti, studenti koji su svoje telefone ostavili u drugoj prostoriji bolje su prošli na kognitivnim testovima od onih koji su ih imali na stolu ili u torbi, iako ih nisu koristili. Čak su i oni koji su rekli da nisu svesno razmišljali o svojim telefonima, imali su lošije rezultate, što znači da se smetnja događa na nivou podsvesti.

I odraslima je, dok rade, teško da zanemare poruke i notifikacije koje nas obaveštavaju čim neko od naših prijatelja objavi nešto na društvenim mrežama, ili reaguje na nešto što smo mi objavili, nekoliko je dodatnih razloga zbog kojih su deca i mladi posebno vezani za svoje telefone.

Veliki deo socijalizacije mladih danas se dešava putem mobilnih telefona, posebno u periodu adolescencije, kada su ključni razvojni ciljevi oblikovanje sopstvenog identiteta odvojenog od roditelja i davanje prednosti prijateljstvima sa vršnjacima.

Takođe, u poređenju s odraslima, deca imaju slabije razvijenu sposobnost kontrole impulsa. Zbog toga im je puno teže da daju prednost pisanju domaćeg ili učenju za ispit u odnosu na, primera radi, dopisivanje s novim prijateljima.

“Deca će započeti zadatak i pokušati da ga dovrše, ali neće uzeti vremena da razmisle i otkriju kako da ga obave na najbolji mogući način”, kaže dr sc. Matt Cruger, klinički psiholog i direktor Centra za učenje i razvoj u američkoj neprofitnoj organizaciji Child Mind Institute.

Možda će i uraditi sve što treba, ali će zbog multitaskinga razmišljati površnije i na kraju potrošiti više vremena na zadatak.

Na stranici Child Mind Instituta savetuju uspostavljanje rutine pisanja domaćeg zadatka koja će smanjiti distrakcije, posebno ako dete ima teškoće s pažnjom, ili mu pisanje domaćih traje mnogo duže nego što bi trebalo.

Roditelji treba unapred da dogovore kada će tokom dana i na kojem mestu bez uređaja, osim ako to zahteva zadatak, dete pisati domaći. Detetu treba staviti do znanja da je cilj toga učiniti pisanje domaćeg lakšim i manje stresnim i omogućiti mu više pravog slobodnog vremena. Mogu isplanirati i redovne kratke pauze u kojima dete može otići od stola na kojem piše domaći i proveriti društvene mreže ili poruke na mobilnom telefonu.

izvor:mojpedijatar.co.rs