Kako sprečiti bubuljice i šta može da se uradi ako se pojave?

Kako sprečiti bubuljice i šta može da se uradi ako se pojave?

Veliki je procenat dece (preko 85%) koja u periodu adolescencije imaju problem sa pojavom bubuljica na licu i telu. Tokom puberteta povećava se količina androgenih hormona koji imaju značajan uticaj na lučenje lojnih žlezdi i dovode do proizvodnje veće količine sebuma i pojave akni.

Višak masnoće na koži lica menja fiziološko stanje kože što pogoduje razvoju pojedinih bakterija medju kojima najveće dejstvo na pojavu akni ima bekterija Propionibacterium acnes.

Prvi korak koji sva deca moraju da savladaju i pre ulaska u pubertet i pojave bubuljica je održavanje higijene lica i tela. Adolescenti (oba pola, posebno dečaci) uzrasta 12 -14 godina nemaju osnovne informacije o tome kako se neguje koža lica. Nekada kožu ne neguju dovoljno, a nekada za pojavu bubuljica može da bude odgovorno i korišćenje neadekvatnih sapuna za umivanje lica. Sredstva koja nisu prilagodjena osetljivoj tinejdžerskoj koži mogu da uzrokuju prekomerno sušenje kože i dodatno povećano lučenja sebuma. Veoma je važno izabrati sapun koji je medicinski testiran i koji ne dovodi do iritacije i isušivanje kože.

Različiti su tipovi kože kod tinejdžera i koža može da bude normalna, masna, suva, ili mešovita. Najveći procenat dece u tinejdžerskom periodu ima kombinovanu kožu (masnu u predelu čela i nosa, a suvlju ili normalnu na ostalim delovima tela.

Zbog čega je važno da se koriste sredstva za negu kože koja čuvaju kiselost kože u idealnim vrednostima (pH 5.5)?

Upotreba alkanih sapuna narušava fiziološku kiselost kože što pogoduje bakerijama kao što je P.acnes da se razmnožava. Očuvanje vrednosti kiselosti kože u idealnim vrednostima izmedju 5 i 6 sprečava mogućnost razvoja bakterija na površini kože i važno je za sve tipove kože. Kada se koriste neodgovarajuća sredstva, koži je potrebno i dva sata da se oporavi i vrati u normalne vrednosti a za to vreme je više podložna dejstvu negativnih uticaja iz spoljašnje sredine.
Pravilna higijena lica je najvažniji način u borbi protiv pojave bubuljica
Sebamed ClearFace svojim paletom proizvoda obezbedjuje kompletnu negu i čišćenje kože. Specijalno namenjena za negu kože tinejdžera kako bi se sprečila pojava bubuljica.

KORACI ZA NEGU KOŽE LICA:

1. Najvažniji korak je umivanje
Potrebno je da se dete svakodnevno umije i opere lice mlakom vodom i sapunom posebno prilagodjenim da prija koži adolescenata, dva puta dnevno ujutru i uveče. Posebno treba obratiti pažnju na regiju čela, obraza i nosa, odnosno T zonu koja predstavlja problematični deo lica na kome se najviše bubuljica stvara. Ukoliko se dete umiva sredstvima koja iritiraju kožu dolazi do uklanjanja površinskog zaštitnog sloja kože, zbog čega se koža trudi da nadoknadi ovaj gubitak i počinje da proizvodi još više sebuma. Nedostatak povšinskog zaštitnog sloja kožu čini izloženijom spoljašnjim negativnim uticajima i lakše dolazi do pojave infekcije. Kožu lica treba prati mlakom vodom jer topla voda stimuliše veću proizvodnju sebuma uz korišćenje adekvatnog sapuna.

Sebamed Clear Face sapun je sindet sapun koji se savetuje za umivanje i svakodnevnu negu lica dece uzrasta od 11-19 godina ili mladjih koji ranije ulaze u pubertet. Koristi se kao prevencija pojave akni i bubuljica u tinejdžerskom uzrastu a može da bude dobra nega i za oštećenu kožu sklonu aknama ukoliko se koristi neki drugi preparat koji ne pomaže da koža ostane čista i negovana. Uklanja višak sebuma i sprečava razvoj bakterija.
Posle pranja lica odgovarajućim sapunom lice je potrebno očistiti dva puta dnevno ujutru posle budjenja i uveče pred spavanje antibakterijskom penom. Ujutru se uklanja višak sebuma koji se stvorio tokom noći. Uveče treba očistiti lice od prljavštine iz spoljašnje sredine.

Sebamed clear face antibakterijska pena za čišćenje lica se koristi za intenzivno, antibakterijsko čišćenje lica a kožu ujedno i neguje. Pena može da se koristi i na mokroj i na suvoj koži i čuva površinski omotač kože.

2. korak – intenzivno čišćenje lica tonikom
Posle čišćenja lica najbolje je za dubinsku negu naneti tonik za lice koji rastvara višak masnoća i sprečava pojavu novih bubuljica. Clear Face tonik sprečava pojavu novih akni, on tonira i osvežava kožu, posebno za devojčice koje se šminkaju.

3. korak – nega lica i sprečavanje crvenila i iritirane kože
ClearFace gel za negu kože predstavlja prozvod za optimalnu dnevnu negu. Posebno se preporučuje za svakodnevno korišćenje kod osetljive kože lica. Sprečava rast bakterija i obnavlja kožu

Nekada se i pored redovne nege pojave bubuljice i njih je potrebno dodatno tretirati. Ne smeju da se diraju prljavim rukama i uvek je potrebno od početka ponoviti sve korake jer je možda nešto preskočeno u prethodnim danima. ClearFace gel protiv bubuljica se koristi za brzo zarastanje bubuljica uz dodatni antibakterijski efekat koji umiruje kožu. Sebamed ClearFace tonirani krem protiv akni pored direktnog dejstva na akne prikriva promene, crvenilo i nepravilnosti na koži svojom toniranom bojom.

Nekada deca posebno u periodu adolescencije ne razumeju važnost svih koraka za pravilno čišćenje lica i sprečavanje bubuljica i zato je potrebno odštampati kao podsetnih korake i svakodnevno ih se pridržavati. U prve 2-4 nedelje od primene sredstava za negu lica Sebamed Clear face, dolazi do značanog smanjenja akni i ne pojavljuju se nove akne a stanje se održava redovnom negom. Cilj terapije je smanjenje stvaranje sebuma, uklanjanje viška sebuma, očuvanje higijene i uklanjanje nečistoća zbog čega će se i bubuljice manje stvarati.

izvor:mojpedijatar.co.rs