Igre koje razvijaju karakter dece
Foto: Flickr

Igre koje razvijaju karakter dece

Evo nekoliko igara kroz koje se kod deteta razvijaju poželjne osobine i zahvaljujući kojima ćemo provesti sjajno vreme sa decom.
Kao što je poznato karakter deteta se formira u najranijem detinjstvu.
Zato, ako želimo da odgajimo jaku, punovrednu ličnost sposobnu za život, veoma je važno da joj posvećujemo što više pažnje.
Evo nekoliko igara kroz koje se kod deteta razvijaju poželjne osobine i zavaljujući kojima ćemo provesti sjajno vreme sa decom.

1. NE SLAŽEM SE S TOBOM

Igra se sastoji od postavljanja pitanja o tome ličnim ukusima i mišljenjima deteta. Najbolje je da se ne igra jedan na jedan nego sa više dece podeljene u parove. Na primer, neko od njih pita: „Koju si knjigu skoro pročitao?“ Ovaj recimo odgovori: „Ružno pače“. Na to mu ovaj kaže: „To je grozna knjiga, i uopšte je ne trabe čitati.“ Detetov zadatak je da dokaže da je knjiga valjana i da je treba čitati. Ukratko, pitanja mogu da budu najrazličitija. Deca se kroz ovu igru uče da imaju i brane svoje mišljenje i da samouvereno raspravljaju o nekoj temi.

2. KO JE NA ŠTA SPOSOBAN

I ova igra je predviđena za više dece. Na početku svi učesnici daju zadatak vođi: da nešto otpeva, odsvira, izrecituje, da nekamo ode, pozvoni, kukurikne… šta god im padne na pamet. Kada su svi učesnici smislili i rekli svoju želju, slede dalja objašnjenja za pravila igre. Tek tada im se kaže da sve to što su smislili da uradi vođa – treba da urade oni sami. Pa ko se trudio da mu šala bude što neslanija, upada u svoju zamku. Ko drugome jamu kopa sam u nju upada. Ova igra ih uči da se u ulozi lidera ponašaju ozbiljno i odgovorno.

3. IZMIŠLJAMO PRIČU

Ova igra veoma razvija maštu. Detetu prvo damo nekoliko logički nepovezanih reči, a njegov zadatak je da ih sve iskoristi i poveže u priču. Na primer: šuma, točak, čaj, auto, talas, mesec, zavist, plafon, sneg. Zabezeknućete se od neverovatne dečje imaginacije!

Izvor: www.mojpedijatar.co.rs