Mezenterijalni limfadnitis
Foto: Flickr

Mezenterijalni limfadnitis

Iza ove rogobatne dijagnoze se krije jednostavan fenomen – uvećani su limfni čvorovi u trbuhu. Limfne žlezde (ovo je uobičajen naziv, pa ćemo ga i koristiti, mada nije pravilan) su prava bojišta gde se odbrambeni (imunološki) sistem deteta bori protiv uljeza.

BOLI KAO DA JE UPALA SLEPOG CREVA, A NIJE!

Kod 11-ogodišnje devojčice se posle virusne upale grla javio bol u trbuhu, koji je trajao dve nedelje. Bolovi oko pupka su se povremeno javljali, pa prestajali, stolica je bila normalna, a apetit nešto lošiji. Pošto je prva dva dana trajanja bolova imala i povišenu temperaturu, lekar je posumnjao na upalu slepog creva. Nakon nekoliko hirurških pregleda, urađene krvne slike i pada temperature, zaključeno je da nije u pitanju apendicitis. Pošto je dete i dalje imalo bolove, predložena je lagana dijeta, ali su se se bolovi iznova javljali. Analize krvi i mokraće su pokazivale da je sve u granicama normale. Bakteriološki i parazitološki pregled stolice su takođe bili uredni. Urađen je i pregled na Helikobakteriju (iz krvi, ali i izdisajni test), koji je bio negativan. Dete je prvo pregledao pedijar, potom hirurg, opet pedijatar, pa gastroenterolog. Na kraju je urađen drugi ultrazvučni pregled trbuha (prvi je bio uredan, na početku bolesti) – zaključeno je da se radi o mezenterijalnom limfadenitisu, to jest uvećanju limfnih žlezda u trbuhu. Detetu je posle tri nedelje sasvim dobro, a mene zanima kakva je to bolest..

Šta je mezenterijalni limfadenitis?
Iza ove rogobatne dijagnoze se krije jednostavan fenomen – uvećani su limfni čvorovi u trbuhu. Limfne žlezde (ovo je uobičajen naziv, pa ćemo ga i koristiti, mada nije pravilan) su prava bojišta gde se odbrambeni (imunološki) sistem deteta bori protiv uljeza. Creva su jedna velika barijera, koju često «probijaju» razni mikroorganizmi i tako ulaze u organizam. Zato se bitka vodi u velikom broju limfnih čvorova trbuha, koji se mogu uvećati, pa nastaje pomenuta bolest.

Ko su izazivači?
Virusi su ubedljivo prvi na listi prouzrokovača ovog oboljenja, a ređe su to crevne bakterije ili paraziti.

Zašto nastaje posle infekcije grla?
Dešava se da infekcija počinje u grlu, pa se proširi (siđe) u želudac i creva. To se, zapravo, veoma često dešava. Zato ne treba da čudi što je vaša devojčica imala prvo virusnu upalu grla. Radi se o virusima koji «vole» sve sluznice, pa nekad može da dođe i do proliva, koji vaša devojčica nije imala, ali su «odreagovali» limfni čvorovi trbuha.

Zašto je dete imalo bolove u trbuhu?
Bolovi nastaju zato što «otekli» limfni čvorovi pritiskaju crevo, koje se malo suzi, pa kroz njega teže prolazi crevni sadržaj (hrana koja se vari u crevima). Kada se crevo suzi, ono ubrzava kretanje (koje najbolje može da se shvati kao skupljanje i širenje creva), ne bi li «proguralo» crevni sadržaj kroz suženi deo (koji je pritisnut uvećanim limfnim čvorom). E, to boli, a bolovi su tipa kolika (grčeva): boli, boli, boli…. pa prođe, a detetu je satima sasvim dobro, sve do sledeće bolne epizode.

Kako se ovo nije videlo na ultrazvuku trbuha kada su bolovi počeli?
Teško je videti ove limfne čvorove ultrazvukom – jer su duboko u trbuhu, a sasvim je moguće da na početku bolesti nisu bili uvećani. Nije ni važno da se vide, jer se ova dijagnoza često postavlja kliničkim pregledom, posle isključivanja drugih oboljenja (što je veoma lepo urađeno na početku bolesti).

Ima li leka za ovu bolest?
Bolest se ne leči, jer prolazi sama. Moglo bi se reći da to i nije posebna bolest, već reakcija imunološkog sistema na infekciju. Tako se sa prolaskom infekcije polako povuku i otečeni limfni čvorovi. Kod neke dece prođe za nekoliko dana, a kod druge traje i par nedelja – baš kao kod vašeg deteta. U svakom slučaju, nema potrebe za terapijom!

Može li da se ponovi?
Može, baš kao što mogu da se ponove i različite virusne infekcije. Pošto se radi o bezazlenom fenomenu (istina, ponekad i neprijatnom), nije baš tako strašno i da se ponovi.

U sličnim situacijama, važno je pomisliti na ovu bolest, jer pravovremenim uvrđivanjem mogu da se spreče nepotrebni strahovi, ali i prekomerne laboratorijske analize. Naravno, to je posao lekara, baš kao i planiranje testova i ispitivanja koja pomažu u postavljanju dijagnoze.

Izvor: www.mojpedijatar.co.rs