Vitamin D3 i tokom leta? Kada se preporučuje

Vitamin D3 i tokom leta? Kada se preporučuje

Vitamin D3 je neophodan za zdrav razvoj čvrstih i jakih kostiju i zubića, ali i za dobar imunitet i odbranu od bolesti.

Vitamin D3 i tokom leta? Kada se preporučuje
Kako bi dete tokom dana unelo preporučenih 400 IU vitamina D3 kroz ishranu, ono bi moralo da pojede i popije:
oko 5 čaša mleka
oko 3 konzerve tune
1 srednju ribu
oko 15 jajeta
Kako je to teško moguće, roditelje raduje činjenica da vitamin D postaje aktivan izlaganjem suncu, a ne samo putem ishrane. Naime, pod uticajem sunčevih zraka, neaktivan oblik vitamina D, prelazi u aktivan – vitamin D3.
Međutim, upoznati sa štetnošću izlaganja suncu nežne dečje kože i svesni rizika od oštećenja i pojave kancerogenih pojava na koži, roditelji opravdano, retko kada izlažu decu sunčevim zracima bez zaštite.
Kako zaštitne kreme i losioni blokiraju sunčeve zrake i na taj način redukuju pretvaranje neaktivnog oblika vitamina D u aktivan D3, to onemogućava dnevno snabdevanje. Tako je poznato da zaštitni faktor 8 (SPF 8) redukuje produkciju vitamina D za 95%, a zaštitni faktor 15 (SPF 15), čak za 99% .
Primena suplemenata koji sadrže vitamin D3 se preporučuje za decu u razvoju i tokom letnjih meseci u sledećim slučajevima:
Ukoliko je dete mlađe od godinu dana. – Obavezna suplementacija vitamina D3 se, prema svim evropskim i nacionalnim preporukama primenjuje od 8. dana života, svakodnevno, do navršenih godinu dana.
Ukoliko dete tokom letnjih dana ne izlazi napolje bez zaštite za sunce. Kreme i losioni koji sadrže zaštitne faktore blokiraju sunčeve zrake, pa je onemogućen proces pretvaranja neaktivnog oblika vitamina D u aktivan D3.
Zašto je bolje primenjivati D3 + DHA?
Neonatolozi i pedijatri u Evropi i u našem regionu, na osnovu preporuka Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA), preporučuju suplementaciju 100 mg DHA omega-3 masne kiseline dnevno, od samog rođenja do navršene 2. godine, a nakon toga 250 mg EPA + DHA.
Suplementacija DHA omega – 3 masnim kiselinama potpomaže zdrav rast i razvoj deteta, dodatno smanjujući rizik za razvoj različitih bolesti tokom odrastanja, ali i kasnije u životu.

DHA Omega – 3 masne kiseline imaju jednu od ključnih uloga u:
Razvoju nervnog sistema deteta
Razvoju mozga, mentalnih i kognitivnih funkcija
Poboljšanju psiho – motornih funkcija kod dece
Normalnom razvoju vida, oštrine vida i funkcije oka
Redovni unos vitamina D3 u kombinaciji sa 100 mg DHA putem preparata Babytol D3 + DHA Omega, osim što potpomaže zdrav rast i razvoj, smanjuje i rizik za pojavu alergija, gojaznosti, kardiovaskularnih i drugih oboljenja tokom odrastanja i u kasnijem životnom dobu, pokazale su studije.

Izvor: www.mojpedijatar.co.rs