Upala grla kod dece
Foto: Flickr

Upala grla kod dece

Crveno grlo i bol u grlu su jedan od najčešćih razloga za posetu pedijatru. U najvećem broju slučajeva u pitanju je virusna upala grla ali je važno da se dete pregleda i postavi prava dijagnoza.

Postoji veliki broj virusa koji dovodi do crvenila grla, otežanog gutanja i povišene telesne temperature. Zbog toga što upalu grla mogu da izazovu različiti virusi dešava se da dete ima slične tegobe nekoliko puta tokom jeseni i zime, naročito kod dece koja su tek pošla u kolektiv. Virus ostavlja imunitet za svoju vrstu, ali zbog postojanja različitih vrsta virusa, infekcije se često dešavaju. Virusi se lako prenose medju decom zbog bliskog kontakta.

Bol u grlu može da bude praćen i drugim simptomima

Pored bola u grlu, deca mogu da se žale i na druge simptome. Često je prisutan kašalj, curenje nosa, suzenje okica, promuklost i dijareja. Može da se javi i povišena temperatura koja, iako je visoka, takodje može da bude znak virusne infekcije. Za virusne upale grla je manje karakteristično loše opšte stanje deteta, povraćanje i malaksalost i oni često mogu da ukažu na bakterijski uzrok upale grla.

Kako se postavlja dijagnoza bakterijske upale grla?

Kod dece jaslenog i mlađeg vrtićkog uzrasta, iako su često bolesni, retko se javljaju bakterijske upale grla. Ukoliko dete boli grlo, i dete ima povišenu temperaturu, ili dete boli grlo bez temperature duže od jednog dana, dete treba da pregleda pedijatar. Posle pregleda i nalaza na grlu pedijatar, savetuje da se uradi brzi test na Streptokok ili bris grla ukoliko je potrebno. Brzi test na Strepotokok je veoma korisna dijagnostička metoda koja za samo nekoliko sati od uzimanja uzorka može da nam pomogne da li se u grlu nalazi bakterija. Rezultat mnogo pomaže pedijatru za brzo postavljanje dijagnoze i započinjanje adekvatne terapije.

Šta roditelji NE treba da rade?

Veoma je važno da roditelji ne treba samoinicijativno da dete vode u laboratoriju i rade bris grla i brzi test na Streptokok, odmah čim dete zaboli grlo, što je u poslednje vreme čest slučaj. Sa pozitivnim rezultatom i nalazom onda ne znaju šta da rade i neretko započnu antibiotsku terapiju samoinicijativno, što ne bi smelo da se dešava bez pregleda pedijatra i sagledavanja celokupne kliničke slike deteta.

Šta roditelj TREBA da uradi ukoliko dete boli grlo?

Ukoliko dete boli grlo ili dete otežano guta svaki roditelj može da primeni lokalnu terapiju, neki od prirodnih sprejeva za grlo koji može da se kupi u apoteci bez recepta. Sprej pomaže da se smanje tegobe, dezinfekuje sluznicu ždrela i smanjuje broj uzročnika infekcije. Ukoliko bol ne prodje, vreme je za posetu pedijatru. Posle pregleda pedijatar će preporučiti da se, u najvećem broju slučajeva i nastavi započeta terapija, a ukoliko bude potrebno još nešto od lekova to će reći posle pregleda.
Za malu decu, uzrasta godinu dana i starije, kao i odrasle odličan izbor je APIS GOLA sprej, potpuno prirodan sprej koji sadrži kombinaciju žalfije, timijana i acerole. U njega je dodat vitamin C kao i prečišćen propolis (zbog čega je siguran i za decu mladjeg uzrasta). Ovaj sprej deluje antiinflamatorno, antiseptički i regenerativno. Smanjuje upalu grla i grebanje u grlu, ublažava bol i otežano gutanje i ubrzava zarastanje ukoliko je grlo nadraženo. Pomaže kod pojave afti i povreda usne duplje i sprečava razmnožavanje bakterija, gljivica i virusa u usnoj duplji. Može da se koristi nekoliko puta na dan i potpuno je bezbedan za korišćenje. Predstavlja jedan od lekova koji uvek treba da imate kod kuće

Izvor: www.mojpedijatar.co.rs