Koji su čajevi idealni za Vaše dete

Koji su čajevi idealni za Vaše dete

Iako su čajevi vrlo često smatrani za zdrav i okrepljujući napitak, kada su deca u pitanju moramo obratiti pažnju koji su čajevi pogodni i blagodetni za Vaše dete, a koje treba izbegavati i sačekati da dete malo poraste.

Pored vrste čaja, da bi njegov kvalitet, ali i njegovi benefiti bili najizraženiji, jako je važno znati u kom obliku se čaj kupuje ali i kako i gde se skladišti, ali i kako se servira.

Zašto su čajevi dobri ?

Pored toga što različite biljke imaju određenu korist za različite sisteme organa, čajevi mogu biti zdrava zamena za različite sokove, šejkove i ostale nezdrave napitke. Oni mogu biti i deo neke zajedničke rutine kada Vi i Vaše dete provodite vreme zajedno. Čajevi mogu da pomognu u otklanjanju bolova u grlu, da smanje kašalj, ali i da ugreju i hidriraju. Pored toga oni mogu da se konzumiraju i u ohlađenom obliku, kada osvežavaju i menjaju ostale manje zdrave napitke.

Kako kupiti pravi čaj ?

Ukoliko želite da od vašeg čaja, izvučete najbolje, onda je preporuka da kupite čaj u listićima, a ne u kesicama. Obično su čajevi u kesicama ili takozvanim filter vrećicama, napravljeni od čajne prašine, pa samim tim je njihov ukus blaži, a blagodeti manje. Ovi gotovi čajevi, često sadrže i dodatne aditive, kako bi duže trajali i ostali sveži. Kada kupujete čaj u listićima, nemojte kupovati preveliku količinu, kako bi Vam čaj uvek bio svež. Takođe obratite pažnju na prodavnicu u kojoj kupujete i da li se čaj čuva u čistom i suvom okruženju. Čaj je važno čuvati u suvom i mračnom okruženju, najbolje u kutijama od aluminijuma, koje dobro dihtuju, tj. mogu se dobro zatvoriti.

Kada najpre možete dati čaj detetu?

Čajevi se mogu uvesti deci već od druge nedelje života, kada se najpre koriste čajevi koji regulišu probavu, nadimanje ali i grčeve. To su najčešće kombinovan čajevi koji sadrže kamilicu, anis i komorač.

Koje čajeve ne treba davati deci?

Određena grupa čajeva, koja ima svoju popularnost u odrasloj populaciji sadrži kofein, koji je stimulans. Oni mogu da izazovu probleme sa spavanjem, nervozu, čak i anksioznost, a kod dece i mogu dovesti do dehidratacije i poremećenog elektrolitnog statusa. Zato se čajevi iz familije crni, beli, zeleni, oolong ne preporučuju deci koja su mlađa od dvanest godina. Takođe, posebne čajne kombinacije koje se koriste kako za regulaciju telesne mase, ali i kontrolu probave, ne treba davati deci na sopstvenu ruku. Posebnu pažnju, treba posvetiti kada detetu dajete prvi put, određeni čaj, jer postoji jedan broj dece u opštoj populaciji, koji može da razvije alergiju na određene biljke.

Koji su čajevi najbolji za Vaše dete?

Deci mogu da piju biljne čajeve i to su najpre nana, kamilica, komorač, matičnjak, žalfija.

Čaj od kamilice

Kamilica se odavnina smatra za biljku koja opušta i umiruje, ali pored toga ona ima antiinflamatorna i antispazmolitička svojstva. Kamilica ima blag, cvetni ukus, koji odgovara dečijim čulima. Ovo je jedan od najčešće konzumiranih čajeva na svetu, a preporučuju se nekoliko sati pre spavanja, kako bi umirio, opustio i omogućio dobar san. Kamilica umiruje i probleme sa stomakom,smanjuje gasove u stomaku, a često je deo kombinovanih mešavina koje se daju kod nervoznih, nadutih creva ili kolika.

Čaj od nane ili peperminta

Pored kamilice, nana je najzastupljeniji čaj širom sveta, sa mnogobrojnim benefitima, posebno na digestivni sistem. Nana posebno dobro deluje i kod prehlada, nazalne kongestije ali i kašlja. Njen blag, a opet aromatičan ukus, decu podseća na bombone, pa je uvek rado konzumiraju.

Čaj od komorača

Ovaj čaj se tradicionalno koristi za različite gastrointestinalne probleme, od gastrične kiseline, preko gasova do kolika. Vrlo često je deo čajnih mešavina koje se u najranijem uzrastu deci daju, kako bi se olakšale kolike. On ima određene blagodeti i za gornji respiratorni trakt, olakšava simptome prehlada.Obloge od ovog čaja se mogu koristiti kod konjuktivitisa Njegov ukus deca uglavnom ne vole, pa ga je najbolje kombinovati sa drugim biljnim vrstama.

Čaj od matičnjaka

Matičnjak se zbog svog limunkastog ukusa često nalazi u različitim kombinacijama čajeva za decu, koja ga rado piju. Pored prijatnog ukusa, on poboljšava probleme sa spavanjem, nervozom ali poseduje i određene antiviralne karakteristike, pa se preporučuje tokom sezona prehlada. Često se kombinuje sa valerijanom kod problema sa snom i anksioznošću.

Čaj od žalfije

Žalfija je poznata po svojim antiinflamatornim osobinama. Pored toga što umiruje sistem za varenje, jako je dobra i kod raznih prehlada. Koristi se za ispiranje usne duplje i ždrela, a obloge od žalfije deluju umirujuće kod raznih upalnih procesa na koži.

Nakon što voda proključa, stavite jednu kašičicu čaja u solju od 2 dl.Ukoliko primetite da je čaj suviše aromatičan za Vaše dete, dodajte još malo vode. Ostavite 5 minuta, potom procedite. Biljni čajevi se ne kombinuju sa mlekom, ali možete im dodati malo meda ili limuna, kako biste poboljšali ukus. Ukoliko dodajete limun, sačekajte da se čaj malo ohladi, pa ga tek onda dodajte, kako biste očuvali Vitamin C iz limuna. Možete dodati i neko drugo voće, kako bi ukus prilagodili detetu, npr. breskvu ili jabuku. Važno je da čaj ne bude vruć, već mlak, kako biste sprečili da se Vaše dete opeče, ali i posle ima tegobe sa stomakom . Nemojte preterivati u količini čajeva. Za dete su do tri šolje čaja dnevno sasvim dovoljne. Napravite od ispijanja čaja Vašu zajedničku avanturu, kada ćete se družiti i pričati sa Vašim detetom.

izvor:mojpedijatar.co.rs