Dr Snežana Risovac, pulmolog: Omikron soj kod dece -simptomi i lečenje

Dr Snežana Risovac, pulmolog: Omikron soj kod dece -simptomi i lečenje

Od kako je omikron soj aktuelnog virusa postao dominantan u pandemiji, broj zaražene dece Kovidom 19 je naglo porastao širom sveta. Koje simptome ovaj soj izaziva i kako se leči? Ima li razloga za zabrinutost?

Simptomi koji se kod dece javljaju kod omikrona su slični onima koji se javljaju i kod drugih SARS-CoV-2 varijanti:

bolno grlo
umor
bolovi, uključujući i glavobolju
suv kašalj
zapušen nos
povišena temperatura
povraćanje i dijareja.
Gubitak čula mirisa i ukusa se ređe prijavljuje kao uobičajen simptom.

Prema rečima dr Snežana Rsovac, pulmološkinje iz Dečije klinike u Tiršovoj, omikron daje umereno blagu sliku kod dece, retko kada tešku i prolazi za pet do sedam dana. Gostujući na RTS-u, dr Rsovac je rekla da se kod dece predškolskog uzrasta i odojčadi javlja temperatura, groznica i simptomi gornjeg respiratornog sistema, nos, ždrelo, trahitisi, glavobolje, konjuktivitisi, a donji disajni putevi bronhitisi, bronhiolitisi, pneumonije su ređe zastupljeni.

Kod većine dece simptomi, kao što smo već naveli, prolaze za 5 do 7 dana. Najčešće se preporučuje vitaminska suplementacija vitaminima C i D, kao i cinkom, uz dosta tečnosti. Savetuje se mirovanje i obaranje temperature po potrebi. Kod dece retko dolazi do komplikacija.

Viranto Forte je sirup prirodnog sastava koji sadrži preporučene vitamine i minerale i namenjen je za primenu u stanjima prehlade i gripa. Preporučuje se kod kašlja, grlobolje i upale sluzokože gornjih disajnih puteva. Primena se savetuje što pre, u roku od 2 sata nakon pojave prvih simptoma prehlade i gripa.

Glavni aktivni sastojci sirupa Viranto Forte su ekstrakt ploda crne zove i ekstrakt pelargoniuma (južnoafričke muškatle). Delotvornost i bezbednost ovih aktivnih sastojaka u stanjima prehlade i gripa danas su prikazani u brojnim kliničkim studijama publikovanim u medicinskim časopisima. Pelargonium (ekstrakt korena južnoafričke muškatle) je jedna od klinički najispitivanijih lekovitih biljaka za respiratorne infekcije, posebno infekcije gornjih respiratornih puteva (upala grla, krajnika, sinusa).

izvor:mojpedijatar.co.rs