Foto: Fotolia

U modu se vraćaju imena iz 90-ih godina prošlog veka

Koja li su imena bila popularna kod nas u to vreme?

Uskoro će se znati koja su imena bila najpopularnija ove godine. Međutim, prema anketama sprovedenim među novopečenim roditeljima, već se primećuje da se neka imena spominju češće od drugih.

Najčešće su to imena koja su bila popularna devedesetih godina. Roditelji kažu da im se najviše sviđaju imena Danijel, Samjuel, Luka, Ema i Hana.

Odeljenje za statistiku Velike Britanije otkriva da izumiru imena koja su se ženskoj deci često davala šezdesetih godina prošlog veka, poput Dijana, dok je tada popularno muško ime David i dalje među omiljenijima.

Popularnosti nekih imena u Britaniji doprinelo je Svetsko prvenstvo u fudbalu, pa su neki Englezi odlučili da sinovima daju ime Hari u čast kapitanu reprezentacije svoje zemlje.

Prema anketi portala Mumsnet, deset odsto roditelja je izjavilo da inspiraciju za imena dece pronalazi u Bibliji, što objašnjava zašto su Danijel, Samjuel i David popularni.

Čak 15 odsto roditelja priznalo je da žali zbog vlastitog izbora; 30 odsto ispitanika jer je ime preučestalo, 15 odsto jer ga deca teško speluju, a deset odsto jer im se ime nikad nije sviđalo i loše se osećaju kad ga koriste.

Izvor: Index.hr