Foto: Pixabay

Najpopularniji mesec za rađanje je…

 

Mnogo je zanimljivih podataka na temu kada se najviše beba rodi, kada se najviše beba začne, u kom mesecu ili godišnjem dobu. Međutim, malo je podataka o tome kog se tačno dana rodi najviše dece.

New York Times još je 2006. godine objavio da je u periodu od 1973. do 1999, koje su proučavali istraživači s Harvarda, otkriveno da je najčešći datum rođenja u SAD bio 16. septembar. Ipak, nedavno je Mat Stajls s portala The Daily Viz napravio kompilaciju rođenja od 1994. do 2014. i prema tim podacima, najčešći datum je — 9. septembar!

Kako god bilo, izvesno je da je septembar najpopularniji mesec za rađanje beba, i to je već neka ustaljena zanimljivost. Datum se možda tokom decenija menjao, ali je deveti mesec u godini već dugo na tronu najpopularnijeg za rađanje. Noviji podaci kažu da su ključni dani za porođaj između 9. i 20. septembra.

Budući da trudnoća prosečno traje oko 38 sedmica, to znači samo jedno — da je većina beba začeta u decembru, oko gregorijanskog Božića i oko Nove godine.

Primera radi, u Velikoj Britaniji se najviše dece rađa 26. septembra, što je 38 nedelja nakon 2. januara. Upravo je zbog toga u Velikoj Britaniji 2. januar prozvan „nacionalnim danom začeća“.

Zimski meseci manje popularni

S druge strane, prema statistici, najmanje dece se rađa u zimskim mesecima; u decembru, januaru i februaru, a 25. decembar (Božić), 1. januar (Nova godina) i naravno 29. februar, najmanje su popularni datumi.

Ovo može ukazati i da mnogi roditelji planiraju rođenje dece, ili su lekari na godišnjem odmoru pa se zakazani porođaji (kao što su planirani carski rez ili indukcija) zakazuju za dane koji nisu praznici.

Izvor: Klokanica.24sata.hr