Šta sve podrazumeva nova strategija podrške dojenju?

Šta sve podrazumeva nova strategija podrške dojenju?

Uredba o nacionalnom programu podrške dojenju
Majčino mleko ima neprocenjivu vrednost za sveobuhvatni razvoj, jer sadrži sve što je potrebno za fizički, psihički, socijalni, emocionalni i saznajni razvoj, razvoj svih čula i inteligencije, štiti od mnogih infekcija i alergija, a kod odojčadi smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti - stoji u tekstu Uredbe.

Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o nacionalnom programu podrške dojenju, porodičnoj i razvojnoj nezi novorođenčeta ("Sl. glasnik RS", br. 53/2018) koja je stupila na snagu 19. jula 2018. godine.

Sam početak sprovođenja ove Uredbe izazvao je burne reakcije i polemike posebno oko upotrebe adaptirane mlečne formule kao zamene za majčino mleko. Da li se adaptirano mleko zaista ukida, šta sve podrazumeva nova strategija za podsticanje dojenja kod majki i da li su bebe u porodilištu zaista gladne?

Šta podrazumevaju mere za povećanje dojenja?
Podržati sve majke da započnu dojenje što je moguće ranije posle porođaja, u okviru jednog sata

Ukoliko nije moguće ostvariti kontakt koža-na-kožu neposredno po rođenju, nastojati da se ostvari što je moguće ranije, najkasnije 4 do 6 sati od rođenja

Pružiti majkama praktičnu pomoć da započnu i uspostave dojenje

Ustanove koje brinu o majci i novorođenčetu treba da omoguće zajednički boravak majke i deteta tokom dana i noći

Pomoći majkama da prepoznaju signale novorođenčeta i obučiti ih da prema tome reaguju

Odvraćati majke od davanja druge hrane i tečnosti novorođenčetu, osim ako postoje medicinski razlozi

Ne davati cucle varalice zdravoj deci koja sisaju.

Šta će biti zabranjeno?
Izlaganje plakata ili drugih materijala proizvođača ili distributera zamena za majčino mleko, flašica, cucli varalica i ostalih materijala kojima se promoviše upotreba tih proizvoda

Direktni i posredni kontakt između predstavnika tih proizvođača ili distributera i trudnica ili majki

Podela uzoraka, kupona za povlašćenu kupovinu i poklona koji sadrže zamene za majčino mleko, flašice ili materijale kojima se promoviše upotreba tih proizvoda

Demonstracije pripreme mlečne formule onima kojima to nije potrebno.

Da li to znači da neće biti adaptiranog mleka za bebe?
Ne. Svaka majka koja ne želi da doji će i dalje moći da u startu da odustane od dojenja i njena beba će dobiti zamenu za majčino mleko. Ipak, svaka upotreba adaptiranog mleka moraće da se upiše u listu koju potpisuje pedijatar.

Takođe ova strategija obuhvata i pripremu majke za dojenje pa će tako i ginekolog pre porođaja morati da upozna trudnicu sa svim prednostima dojenja, da je uputi gde može da se edukuje o tome i da u njen karton upiše da je ovaj zahtev ispunjen.

Da li su bebe u porodilištu gladne?

Par kapi kolostruma, prvih dana bebinog života u potpunosti zadovoljava bebine potrebe za hranom!

Prirodan proces stvaranja mleka odgovara potrebama bebe jer se ona rađa sa zalihama hrane koje je preko posteljice dobijala od majke pre rođenja, a želudac joj je toliko mali da samo par kapi veoma važnog kolostruma zadovoljava sve bebine potrebe u prvim danima života.

To znači da je bebi tokom boravka u porodilištu dovoljno samo par mililitara kolistruma i da beba neće biti gladna.

Šta ako beba plače?
Bebe plaču i to je normalno i plaču iz raznih razloga. Nije svaki bebin plač znak da je bebac gladan.

Plaču i mame nakon porođaja, što je takođe normalno. Većina problema nastaje upravo zbog toga što mama bebin plač tumači kao plač gladi, a sebe doživljava manje vrednom jer ne uspeva da bebu podoji.

Podrška majci na samom početku je neophodna i važna ali ta podrška treba da glasi: TI TO MOŽEŠ, a ne kao što je do sada u velikom broju slučajeva bilo: DAJ MENI DA TI NAHRANIM BEBU!

Takođe je nerealno i neprimereno da se od celokupnog programa primeni samo i isključivo izbacivanje adaptiranog mleka jer mnogo je koraka potrebno učiniti i mnoge stvari menjati kako bi majka i beba dobili najbolju moguću podršku kakvu i zaslužuju.

Izvor: bebac.com