Zašto trudnicama na bolovanju kasni novčana naknada?
Foto: Fotolia

Zašto trudnicama na bolovanju kasni novčana naknada?

Iako se u javnosti trudnice nazivaju nacionalnim blagom i govori se o njihovom posebnom tretmanu i zaštiti, u stvarnosti to nije bas uvek tako.

Trudnice u Srbiji i po 4 meseca ne dobijaju platu!

Trudničko bolovanje je osmišljeno radi zaštite zdravlja trudnice.

Zaposlene žene koje su na održavanju trudnoće trebalo bi da odmaraju i posvete se maksimalno sebi i porodici. U praksi je ipak malo drugačije. Kako uplate naknada za trudničko bolovanje u velikom broju slučajeva kasne i po nekoliko meseci, buduće mame imaju brojne nedoumice vezano za isplate, a često ne znaju ko isplaćuje naknade i kada da očekuju isplate.

Postoji li zarada i satisfakcija koja može da opravda takav tretman? Nije li pravo na ljudsko dostojanstvo važnije od prava na rad i svih prava koji izviru iz rada?

Sa druge strane, i pred poslodavcima je duga procedura u vezi sa refundacujom zarade vezano za trudničko bolovanje, birokratija i brojna dokumentacija.

Edukacija u pogledu ostvarivanja prava je vrlo važna, ali i pojednostavljivanje postupka i uvođenje novih zakonskih rešenja.

U iščekivanju da se pojednostave neke procedure i uvedu izmene u postojecoj regulativi, malo vise o ovoj temi.

Ko isplaćuje naknadu za trudničko bolovanje?

Troškove naknade do 30 dana snosi poslodavac, a od 31.dana država, i za ova dva perioda važe različita pravila.

Trudničko bolovanje prvi mesec pada na teret poslodavca. Poslodavac isplaćuje naknadu zarade iz svojih sredstava, bez kašnjenja, u isto vreme kada i ostalim zaposlenima isplaćuje zarade. To bi značilo da, ukoliko ostalim zaposlenima kasne isplate, kasniće i trudnicama.

Ako se utvrdi da je potrebno produžiti trudničko bolovanje, poslodavac je u obavezi da za svaki naredni mesec uradi obračun zarade i da ga dostavi Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, sa zahtevom za refundaciju naknade zarade. Zatim Fond utvrdjuje pravo na naknadu i visinu naknade, i nakon toga trudnica će primati naknadu od svog poslodavca, a poslodavcu će Fond refundirati iznos najkasnije 30 dana od dana podnošenja zahteva za refundaciju.

Ono što usporava ceo postupak je činjenica da u Zakonu o zdravstvenom osiguranju zapravo nigde i nije utvrđen rok u kome poslodavac treba da dostavi obračun Fondu. Poslodavci vrlo često ne podnose blagovremeno obračune, ali time ne čine nikakav prekršaj i ne postupaju suprotno zakonu, jer nisu vezani nikakvim rokom.

Svakako, posredstvom internet sajta RFZO-a može se proveriti status zahteva kod RFZO. Provera statusa podrazumeva: datum podnošenja zahteva Fondu od poslodavca, mesec na koji se zahtev odnosi i datum isplate naknade zarade ili obaveštenje da je zahtev i dalje u fazi obrade.

Sa druge strane, najviše kašnjenja ima u državnim firmama što je još jedan dokaz da su zapravo birokratija i neuređen sistem glavni krivci!

Ovo su neka od čestih pitanja u praksi vezano za trudničko bolovanje:

Ko ima pravo na trudničko bolovanje?

Trudničko bolovanje je pravo koje ima isključivo zaposlena trudna žena, dakle žena u radnom odnosu kod poslodavca.

Kada može da se otvori trudničko bolovanje?

Žena koja je u radnom odnosu kod poslodavca ima pravo da otvori trudničko bolovanje odmah na početku trudnoće ili kasnije.

Prvih 30 dana bolovanja može da otvori izabrani ginekolog, pri čemu izdaje potvrdu o privremenoj sprečenosti za rad koja se dostavlja poslodavcu.

Trudničko bolovanje će otvoriti ginekolog kada ustanovi da je neophodno mirovanje. To može biti u slučaju postojanja razloga koji mogu da dovedu do prekida trudnoće, ako je trudnica pre trudnoće imala ozbiljnija oboljenja kao sto su dijabetes, srčani problemi, zatim ukoliko trudnica ima nisko nošenje ili preteći pobačaj pa koristi odredjenu terapiju.

Koliko može da traje trudničko bolovanje?

Trudničko bolovanje može da traje 30 ili više dana.

Ako je bolovanje potrebno produžiti i nakon 30 dana, ginekolog će uputiti trudnicu na lekarsku komisiju sa mišljenjem zbog čega bi trebalo da se odobri nastavak bolovanja, a komisija će utvrditi da li je potrebno dalje produženje bolovanja i dati konačnu ocenu o produženju bolovanja.

Po potrebi se trudničko može produžiti i trajati sve do porođaja, kada se na trudničko nadovezuje porodiljsko odsustvo.

Kako se produžava trudničko bolovanje?

U slučaju da želi da produži trudničko bolovanje zaposlena treba da pripremi:

- uput za lekarsku komisiju (koju će dati ginekolog)
- ocenu lekarske komisije (koja se dobija ukoliko je komisija pozitivno ocenila zahtev)
- doznake (koje izdaje ginekolog a na osnovu izveštaja lekarske komisije)

Ako je zaposlena na trudničkom bolovanju, a bliži se termin porođaja, automatski će preći na porodiljsko bolovanje i odsustvo radi nege deteta.

Koliki je iznos naknade?

Do kraja 2015. godine, poslodavci su bili u obavezi da obračunavaju i isplaćuju 65% naknade, a RFZO obračunava i isplaćuje 35% naknade.

Od Januara 2016, to je promenjeno, i sada su poslodavci u obavezi da obračunavaju i isplaćuju svih 100%.

Iznos naknade za porodiljsko bolovanje u iznosu 100%, se isplacuje kako za period prvih 30 dana, tako i posle 30 dana. Razlika je u tome sto se u prvih 30 dana uzima 100% proseka za prethodnih 12 meseci i prosek se računa na osnovu ukupne zarade, a od 31. dana se uzima 100% proseka za prethodna 3 meseca i prosek se računa za osnovnu zaradu uvećanu za minuli rad. U obračun proseka za ovaj drugi period ne ulaze nagrade i bonusi niti druga primanja iz radnog odnosa.

Da li zaposlena može da dobije otkaz ako ugovor o radu na određeno ističe u toku trajanja trudničkog bolovanja?

Zakonom je predviđeno da se u slučaju trudnoće radni odnos na određeno vreme produžava do isteka odsustva sa rada radi nege deteta. Do tada poslodavac ne može da otkaže ugovor o radu. Neophodno je obavestiti poslodavca o trudnoći i doneti potvrdu izabranog ginekologa.

Kad se zaključuje trudničko bolovanje?

Trudničko bolovanje se u svakom slučaju zaključuje najranije 45 dana, a najkasnije 28 dana pre dana porođaja. Zatim se odmah otvara porodiljsko bolovanje koje se nadovezuje na trudničko.

pripremila
Branka Srdić, dipl.pravnik

Izvor: bebac.com