U Somboru od maja klupe za dojilje

U Somboru od maja klupe za dojilje

Akcija somborskog udruženja "Club na cub" pokrenuta pre pola godine sa ciljem postavljanja klupe za dojenje u gradu Somboru privedena je kraju. Pored brojnih donacija, akciji se pridružilo JKP Zelenilo, Grad Sombor, građevinska firma Konstukt-projekt, stolari Predrag i Mirko Kovačić i buduća majka, arhitektica Teodora Kovčin.

Od maja meseca, majke u Somboru imaće mogućnost da svoje bebe podoje na posebnoj klupi namenjenoj dojiljama. Zahvaljujući brojnim donatorima i podršci grada, ideja potekla od Udruženja "Club na cub", uskoro će biti realizovana.

"Mi smo od prošlogodišnjeg bazara mama počeli da prikupljamo novac. Na našim predavanjima je postojala kutija u koju su mogla da budu donirana sredstva, ali, hvala Bogu, javili su se i donatori koji hoće da ustupe i material i ruke i prostor i nacrt i sve što bi moglo da dovede do realizacije ovog projekta!", ispričala je Jeka Đapić, jedna od osnivača Udruženja "Club na cub".

Udruženje "Club na cub"oformljeno je sa idejom otvaranja besplatne škole roditeljstva,organizovanjem edukacija i priprema za budućih roditelja a poseban akcenat rada udruženja je podrška dojenju.

"Smatramo da je dojenje jako bitno i da majka treba da se omogući prostor i na javnom mestu gde mogu da podoje svoje dete", potvrdila je Jeka Đapić.

"Majke su slobodne i treba da podoje svoje dete onog momenta kada beba to hoće, jer, normalno, kao što i mi želimo da jedemo kad god hoćemo, tako i naše bebe, treba da dobiju to pravo i mogu da ga ostvare na bilo kom mestu, a klupa je nešto što će verovatno da otvori svest našim građanima da je to jedna potpuno normalna i zdrava stvar!" naglasila je Biljana Elek iz Udruženja "Club na cub".

"To nije obična klupa, to je klupa koja daje majci neku vrstu intime, koja daje neku vrstu zastite, u prenesenom značenju,od pogleda ili nekih komentara, iako stoji da je dojenje potpuno normalna stvar, mnoge žene su se susretale sa neugodnostima, sa neprijatnim pogledima...", objasnila je Tašana Tomić, članica Udruženja "Club na cub".

Klupe za dojenje već postoje su u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Pančevu, Čačku, a zahvaljujući angažovanju Kluba na kubu, klupa za dojilje biće postavljena u Somboru, u Parkiću pored Županije.

Izvor: sombor.info