Prvo dete menja svet, treće ga zabavlja

Prvo dete menja svet, treće ga zabavlja

Postoje zanimljiva istraživanja o tome da red rođenja utiče na budućnost dece

Šta će i kakva će biti kad odrastu? Kako će se odnositi prema sebi, drugima, poslu i šta mogu postići? Sve su to pitanja na koja je pokušao da odgovori američki psiholog dr Kevin Leman.

On je povezao ličnost dece s njihovim redom rođenja. Napravio je profile dece, u zavisnosti od toga jesu li jedinci, prvorođeni, drugorođeni ili najmlađa deca.

Jedinci su pokretači sveta

Jedinci su pokretači sveta, tvrdi Leman. Orijentisani su na velike zadatke, skloni su ekstremno dobroj organizaciji, vrlo su savesni i krajnje nezavisni.

Mogu biti izrazito čvrsti u svojim stavovima, često su zlopamtila, vrlo su zahtevni. Mrze da priznaju da nisu u pravu, obično ne prihvataju kritike.

Prvorođeni – rođene vođe

Prirodne su vođe. Predstavljaju astronaute i nadmoćne osobe. Prvorođeni su izbirljivi, precizni, vole da obraćaju pažnju na detalje, vole tačnost, organizovani su i stručni.

Često su neraspoloženi, a povremeno im nedostaje osetljivosti. Vole da šefuju, sveznajući su.

Drugorođeni – naivne dobrice

Vrlo su racionalni, vole da udovolje ljudima, ne vole konfrontacije. Uglavnom su vrlo smireni, znaju da slušaju. Odlični su posrednici i pregovarači.

Nisu vođe poput prvorođenih, imaju problema s postavljanjem granica. Previše ugađaju drugima.

Najmlađe dete – glavni zabavljač

Vole da zabavljaju i da razgovaraju s drugima. Žive život punim plućima. Imaju jak strah od odbacivanja, ali i kratak interval posvećivanja pažnje.

Izvor: Avaz.ba