Šta je trudnicama i porodiljama doneo novi Zakon o zdravstvenom osiguranju?
Foto: Shutterstock

Šta je trudnicama i porodiljama doneo novi Zakon o zdravstvenom osiguranju?

Zakon je doneo nekoliko važnih i dobrih izmena koje se odnose na roditeljstvo, ali i neka ne baš najpovoljnija rešenja

Novi Zakon o zdravstvenom osiguranju počeo je da se primenjuje od 11.aprila ove godine. S obzirom da nas ovde zanimaju rešenja koja se odnose za trudnoću, materinstvo i porodicu, osvrnućemo se na novine u ovoj oblasti.

Zakon je doneo nekoliko važnih i dobrih izmena koje se odnose na roditeljstvo, ali i neka ne baš najpovoljnija rešenja (pre svega promenjen način obračuna naknade za trudničko bolovanje preko 30 dana).

Najznačajnije novine u zakonu

Izmene u oblasti nege teško obolelog deteta – od sada 100% bolovanja za roditelje teško obolele dece i to sve do punoletstva

Ovo je jedna od najvažnijih izmena u zakonu koja je dugo očekivana. Od sada će roditelji dece koja su teško obolela od karcinoma ili nekog drugog teškog oboljenja imati pravo na bolovanje tokom celokupnog lečenja deteta sve do navršene 18. godine deteta (ili do ozdravljenja deteta). Za sve to vreme će primati 100 odsto zarade. Do sada je ova naknada iznosila 65 odsto, a roditelj je mogao da koristi bolovanje u trajanju od svega četiri meseca bolovanja. To je bio razlog zbog kojeg su mnogi roditelji po isteku bolovanja dobijali otkaz u firmi gde rade ili sami davali otkaz kako bi se mogli posvetiti nezi deteta.

Važno je naglasiti da ovo pravo nije bezuslovno zagarantovano do kraja njegovog korišćenja, odnosno roditelji imaju obavezu da bolovanje obnavljaju na svakih šest meseci, podnošenjem odgovarajuće medicinske dokumentacije. Ukoliko je dete u međuvremenu ozdravilo roditelj će zatvoriti bolovanje.

Veća nadležnost izabranog lekara - izabrani lekar će moći da zaposlenoj otvori bolovanje do 60 dana (umesto dosadašnjih 30 dana)

Prema novoj regulativi izabrani lekar moći će da ceni privremenu sprečenost za rad za prvih 60 dana bolovanja. Od 61. dana ocenu donosi lekarska komisija Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (do sada je izabrani lekar cenio bolovanje do 30 dana, a od 31.dana komisija).

Važno je napomenuti da se ova novina u zakonu odnosi na bolovanje koje je otvoreno počev od 11. aprila. Za sva bolovanja koja su odobrena zaključno sa 10. aprilom primenjuje se stara regulativa (izabrani lekar otvara bolovanje za prvih 30 dana, a od 31.dana produžava komisija RFZO).

Drugačiji način izračunavanja naknade zarade za trudničko bolovanje preko 30 dana bolovanja

Prema novom Zakonu o zdravstvenom osiguranju menja se način obračuna naknade zarade za trudničko bolovanje preko 30 dana (bolovanje koje se isplaćuje iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja)

Prema prethodnom Zakonu osnov naknade zarade za bolovanje preko 30 dana utvrđivao se na bazi prosečne zarade koju je zaposlena ostvarila u prethodna tri meseca. Prema novom Zakonu osnov za naknadu zarade koja se isplaćuje iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja za zaposlenu je prosečna zarada koju je zaposlena ostvarila u prethodnih 12 meseci pre meseca u kojem je nastupila privremena sprečenost za rad i otvoreno trudničko bolovanje.

Zaradu čini zarada za obavljeni rad i vreme provedeno na radu i to:

1) osnovna zarada zaposlenog;
2) deo zarade za radni učinak;
3) uvećana zarada.

Ukoliko trudnica koja ispunjava uslov u pogledu prethodnog osiguranja nije ostvarila zaradu za svih 12 meseci koji prethode mesecu kada je otvorila bolovanje, osnov za naknadu zarade za one mesece u kojima nije radila biće minimalna zarada za te mesece. Sabraće se zarade (za one mesece u kojima je žena radila) i minimalne zarade (za one mesece u kojima nije radila) i zbir koji se dobije podeliće se sa 12.

Važno je napomenuti sledeće: za sve osiguranice koje su na dan stupanja na snagu novog Zakona koristile određena prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja nastavljaju da se primenjuju odredbe „starog“ zakona. To znači da se novi način obračuna naknade za trudničko bolovanje odnosi samo na ono bolovanje koje je otvoreno počev od 11.04.2019.godine, dok za trudničko bolovanje koje je otvoreno pre 11.04.2019.godine i dalje važi prethodni zakon.

Piše: Branka Srdić, pravnica
Izvor: bebac.com