Uz povratak u vrtić dolaze i infekcije – evo kako da zaštitite dete
Foto: Shutterstock

Uz povratak u vrtić dolaze i infekcije – evo kako da zaštitite dete

Evo zato je baš sada, pravo vreme da obratite pažnju na higijenu i jačanje imuniteta deteta.

Zatvoren prostor, promena vreme i boravak dece u kolektivu pogoduju širenju respiratornih infekcija. Zato je baš sada, pravo vreme da obratite pažnju na higijenu i jačanje imuniteta deteta.

Epidemiolog Slavica Maris savetuje kako da pripremite dete za novu sezonu virusa i gripa.

„Sa početkom školske godine možemo očekivati povećan broj respiratornih infekcija, jer sami dečiji kolektivi pogoduju širenju pomenutih infekcija“, navodi epidemiolog Slavica Maris za Bebac i dodaje da „za sada nemamo nikakvo povećanje respiratornih infekcija, a među njima su najbrojnije streptokokne infekcije, koje najčešće izazivaju faringitise i tonzilitise, kao i varičela. Ove respiratorne infekcije se registruju tokom cele godine, a veći njihov broj, naročito streptokoknih infekcija, se beleži sa početkom školske godine, zbog olakašanog širenja u dečijim kolektivima”.

Sem spomenutih respiratornih infekcija, kojih ima tokom cele godine, u ovom periodu moguće je očekivati i pojavu drugih respiratornih infekcija izazvanih različitim tipovima virusa (adenovirusi, rinovirusi ...), a krajem novembra i početkom decembra pojavu gripa.

Prevencija za bolje zdravlje

Slavica Maris, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, navodi i na koji način roditelji mogu aktivno učestovati u sprečavanju širenja respiratornih infekcija „Bitno je jačanje imuniteta, tako što se deci daje što više svežeg voća i povrća. Veoma je važno i da se deca odmore, da imaju dovoljno sna. Naglašavam i podvlačim važnost redovnog pranja ruku. Ako dete ima neke respiratorne smetnje ono ne bi trebalo da ide u koletiv, odnosno u vrtić ili školu. Ukoliko dete kašlje ili kija, mora se koristiti maramica, koja se stavlja na usta i koja se odmah nakon toga baca. Nakon toga, treba oprati ruke, jer se uzročnici zaraznih bolesti mogu zadržati na njima, pa u direktnom kontaktu sa drugom decom, ili preko igračaka i drugih predmeta, preneti na neko drugo dete. Takođe, veoma je važno redovno provetravati prostorije u kojima boravimo”.

Redovno pranje ruku
Provetravanje prostorija
Jačanje imuniteta
Dovoljno sna
Nakon korišćenja maramice istu baciti i oprati ruke

Roditelji često dolaze u nedoumicu oko jačanje imuniteta dece, najbolje je to raditi konzumacijom svežeg voća i povrća, prvenstveno voće koje je bogato vitominom C, a kako navodi epidemiolog Maris „najbolje je da se kroz sveže namirnice unose vitamine, a ne kroz suplemente“ .

Kada dete ne treba u kolektiv

Pod pristiskom posla roditelji često odluče da prehlađeno ili čak bolesno dete ovdedu u kolektiv jer nemaju drugu opciju. Upravo to može biti veoma loše po ostalu decu u kolektivu i infekcija će se lakše širiti.

„Ako dete ima temperaturu koja je praćena sekrecijom, kašljanjem i kijanjem eventualno i nekim drugim simptomima, poput malaksalosti i ostalih jasnih simptoma infekcije, onda dete ne treba da vodimo u kolektiv, jer se ta infekcija lako može proširiti na drugu decu”, navodi epidemiolog Slavica Maris za Bebac.

Dete nemojte voditi u kolektiv ako primetite:

Temperaturu
Malaksalost
Kašljanje i kijanje praćeno sekrecijom

Izvor: bebac.com