Gde može da se porodi trudnica zaražena virusom KOVID-19
Foto: Shutterstock

Gde može da se porodi trudnica zaražena virusom KOVID-19

Trenutno ne postoji porodilište koje isključivo prima trudnice zaražene korona virusom
Do 15. juna porodilište u KBC Dragiša Mišović je funkcionisalo isključivo kao kovid-porodilište. Sada kada nemamo porodilište u koje se šalju sve zaražene trudnice, buduće mame zabrinute su oko toga gde i kome da se jave u slučaju da su pozitivne na virus kovid-19.
Kako nezvanično saznajemo naređeno je svim porodilištima da obezbede obavezan prijem svih trudnica koje su febrilne kao i da su sva porodilišta u obavezi da organizuju izolaciju za njih.
Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Stefoski izjavio je za TV Prva da svako porodilište u Srbiji ima poseban, izolovani deo gde se trudnice koje su zaražene virusom korona mogu javiti na pregled.

— Sada u svakom porodilištu u Srbiji postoji izolacioni deo gde svaka trudnica može da se javi. Ona će biti adekvatno primljena, biće joj pružena adekvatna usluga i biće zbrinuta po svim procedurama — rekao je Stefoski te podsetio da je do 15. juna porodilište u KBC „Dragiša Mišović — Dedinje“ funkcionisalo isključivo kao kovid-porodilište, te da je sada vraćeno u redovan režim rada.
I zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Batut“ Darija Kisić Tepavčević, gostujući u Dnevniku 2 RTS-a, istakla je da sve ginekološko-akušerske klinike treba da imaju izolacione jedinice koje su predviđene za smeštaj kovid-trudnica.

— Sve trudnice za koje postoji sumnja da su zaražene virusom korona ili su već pozitivne na kovid-19 zbrinjavaju se u svim porodilištima i ginekološkim klinikama koje imaju posebno odvojene delove za takve pacijentkinje.
Na pitanje novinarke zašto je ukinut broj telefona namenjen za informacije o virusu korona, Stefoski je odgovorio da sada svaki dom zdravlja u Srbiji ima svoj broj telefona namenjen za pacijente koji sumnjaju da su zaraženi novim virusom, na koji mogu da dobiju savet ili zakažu pregled.
Stefoski je dalje, govoreći o epidemiji koronavirusa, kazao da Srbija ima dovoljan broj i brzih i PCR testova, kao i zaštine opreme koju u kovid-ambulantama koriste timovi koji uzimaju uzorke, medicinske sestre i lekari. Ocenio je i da je situacija dobra i da najveći broj zaraženih pacijenata nema simptome ili ima neznatne simptome kao što su gubitak čula mira i ukusa.
Napomenuo je da je i dalje važno da se u zatvorenim prostorijima nose zaštitne maske i drži propisana fizičku distanca.

Izvor: www.bebac.com