Četvrta presuda zbog navodne povezanosti bebi pudera i raka
Foto: Tanjug/AP, Jeff Chiu

Četvrta presuda zbog navodne povezanosti bebi pudera i raka

Protiv kompanije Džonson end Džonson (Johnson & Johnson) sud u Sent Luisu doneo je četvrtu višemilionsku presudu, po tužbi u kojoj su korisnice njihovog bebi pudera tvrdile da su zbog talka koji taj puder sadrži obolele od raka jajnika.

Sud je dosudio 110,5 miliona dolara u korist Luis Slemp iz Virdžinije, kojoj je 2012. godine dijagnostifikovan rak jajnika, a koji ona tvrdi da je dobila posle 40 godina koriščenja pudera kompanije Džonson end Džonson.

Kompanija tvrdi da je njihov proizvod siguran za koršćenje i da planira da se žale na presudu kao i u prethodna tri puta.

Sud u Sent Luisu slično je presudio i prošle godine, u tri odvojena slučaja protiv kompanije, a u korist tužiteljki odredio da kompanija plati ukupnu nadoknadu od 307,6 miliona (72 milona, 70,1 milion i 55 miliona).

S druge strane sud u Sent Luisu odbacio je u martu tužbu jedne žene koja je tvrdila da je obolela od raka zbog pudera, dok je u dva slučaja sud u Nju Džersiju odbacio tužbu navodeći da advokati tužiteljki nisu dokazali da talk u puderu ima veze s rakom jajnika.

Naredna suđenja zbog bebi pudera zakazana su za jun u Sent Luisu i jul u Kaliforniji.

Kompanija se suočava s oko 2.000 sličnih tužbi, a deonice kompanije pale su danas za 0,5 odsto u petak, ali investitori nisu zabrinuti.

Džonson end Džonson je najveća svetska marka higijenskih proizvoda i zarađuje oko 75 milijardi dolara godišnje prodajom lekova, medicinske opreme, dijagnostičke opreme i proizvoda namenjenih bebama.

Izvor: N1