Šta je bolest šaka, stopala i usta (HFMD)?

Šta je bolest šaka, stopala i usta (HFMD)?

Ko najčešće oboljeva od ove bolesti?

Deca do pet godina najčešće oboljevaju od ovog virusa, ali i starija deca do 10 godina takođe dok se kod odraslih retko javlja. Bolest šaka, stopala i usta (skraćeno i HMFD) pojavljuje se da dečijoj koži u vidu osipa upravo na pomenutim delovima tela. Nije retko da sa dece ova bolest pređe i na roditelje.

Kako se manifestuje HMFD?

Virus se pojavljuje na šakama, stopalima i oko usta (neretko i u usnoj duplji) u vidu ospisa koji se manifestuje poput bubuljica ili malih plihova. Osip se vrlo često prvo može pojaviti i u okviru pelenske regije te roditelji mogu pomisliti da je u pitanju pelenski osip, međutim ovu bolest lako ćete prepoznati nakon što se “bubuljčice” počnu širiti i po ostalim delovima tela.

Pored promena na koži na tačno određenim delovima tela još jedna od manifestacija može biti umereno povišena temperatura i svrab. Još jedna manifertacija bolesti jeste slinav nos i bol u grlu.

Šta je uzrok i najbolja prevencija?

Uzročnik infekcije šaka, stopala i usta je koksaki virus grupe A (ova grupa koksaki virusa ne izaziva bolesti scra) kao i enterovirus tip 71. Infekcija se prenosi pljuvačkom i sekretom iz nosa ili čak stolicom zaražene osobe.

S obzirom da su deca do 10. godine najugroženija ovom infekcijom jasan je značaj pranja ruku i održavanjem lične higijene jer je upravo pranje ruku osnovna prevencija od HMFD bolesti.Važno je napomenuti da se virus može preneti i putem kontaminiranih površina što znači da ako se dete u igraonici igra sa istim igračkama kao i zaraženo dete postoji mogućnost da se zarazi virusom. S ozirom na to da su deca zaražena virusom imaju sekret u nosu od velikog je značaja bacati maramice sa kojima se briše nos, kao i pranje ruku nakon brisanja nosa.

Koliko dugo je dete zarazno?

Nakon direktonog kontakta sa zaraženom osobom inkubacija traje 3 do 5 dana. Nakon toga osoba je zarazna sve dok postoji tečnost u plihovima, ali je s obzirom na to da se virus izbacuje putem stolice on u njoj opstaje čak nekoliko nedelja.

Stoga je od velikog značaja, da ukoliko dete koje nosi pelene, odmah presvlačite, pelenu bacate gde je druga deca ne mogu doću u kontakt sa njom. A savet za roditelje je da odmah nakon menjanja pelene detaljno operu ruke.

Dete je zarazno za vreme inkubacije (dok se bolest još nije pojavila), ali i nakon toga (dok postoji tečnost u plihovima).

Apetiti kod dece sa HMFD

S obzirom da će dete koje ima HMFD imati bolove u grlu, a verovatno i plihove u ustima, apetit deteta će biti znatno manji. Bitno je da to uvidite na vreme te da ne dajete detetu krupnu hranu,kao i preterano toplu i kiselu hranu , ali i tečnost.

Kako se leči HMFD?

Lečenje HFMD je simptomatsko što znači da se bolest ne leči nego prolazi sama od sebe, a na vama je da pomognete detetu da se izbori sa simptomima. Nakon što ste primetili plihove odmah idite kod pedijatra koji će vam preporučiti kako da se ponašate i koje eventualno lekove dete može piti za umanjenje svraba. Ukoliko dete ima povišenu temperaturu ili bolove mogu se davati lekovi za smanjenje temperature.

Izvor: bebac.com