Šta je temenjača? Sve što treba da znate o temenjači

Šta je temenjača? Sve što treba da znate o temenjači

Temenjača (cradle cap,infantilni seboroični dermatitis,crusta lactea (mlečna krusta)) je naziv za ljuspice na bebinoj glavi (ponekad se pojavljuju i na obrvama, kapcima, iza ušiju, na naborima nosa, vratnim naborima na leđima..)

Čvrste beličasto-žućkaste naslage na poglavini, koža ispod ljuspica je često crvene boje i nadražena, a moguć je i gubitak kose na mestima gde se temenjača pojavila. Temenjača je prolazni, nezarazni poremećaj koji ukoliko se ne uklanja i ne neguje redovno može zahvatiti celu glavu te je tada postupak uklanjanja znatno teži.

Temenjača nije razlog za preteranu zabrinutost jer u svoj klasičnom obliku nije opasna za dete, više je problem estetske prirode.

Koji je uzrok stvaranja temenjače?

Smatra se da postoji multifaktorijalna uzročnost u nastajanju temenjače. Hormon androgen koji se pre rođenja prenosi preko posteljice sa majke na dete i izaziva pojačan rad lojnih žlezda je jedan od uzročnika, ali se smatra da postoji i genetska komponenta u nastanku, odnosno da roditelji imaju suvu i osetljivu kožu. Korišćenje agresivnih sapuna i šampona u nezi bebe mogu provocirati nastanak temenjače. Oslabljen imunološki sistem bebe i stres takođe doprinose nastanku promena na koži bebe.

Koliko je česta pojava temenjače?

Temenjača se pojavljuje kod polovine novorođenčadi i nije znak loših higijenskih navika. Dok se kod nekih javi ubrzo nakon porođaja, moguće je da se prvi put pojavi i kasnije u detinjstvu, ponekad čak i kod dece predškolske dobi. Ipak, najčešće se javlja u toku prve dve godine života Kod nekih nestane vrlo brzo, već nakon jednog uklanjanja, kod druge dece zna biti vrlo uporna i trajati ponekad i više od mesec dana.

Kako tretirati temenjaču?

Savetujemo prvo pokušati sa prirodnim preparatima. Preparate koji sadrže bademovo ili maslinovo ulje uveče , nakon kupanja, naneti na temenjaču i ostaviti preko noći da deluju. Bebi se može staviti na glavu pamučna kapica,ali i ne mora, jer postoje prirodna ulja za negu kože i poglavine beba koja se vrlo brzo upijaju (Colief Scalp Oil) Ujutro lagano gazom ili nežnom četkicom uklonite omekšale ljuspice i okupajte dete na uobičajen način.

Temenjaču je potrebno tretirati jer postoji mogućnost sekundarne infekcije vlasišta, najčešće gljivicom (Malassezia).

Temenjaču nikako ne uklanjajte na silu kako ne bi došlo do krvarenja i iritiranja ionako osetljive kože. Ukoliko ništa ne pomaže, a temenjača se povećava i proširuje , posetite vašeg lekara.