Kako disciplinovati agresivnu decu koja ujedaju, tuku i ljubomorna su na brata ili sestru
Foto: Piqsels

Kako disciplinovati agresivnu decu koja ujedaju, tuku i ljubomorna su na brata ili sestru

Agresivno ponašanje može biti normalna faza razvoja deteta, iako vam se ne sviđa kad ono udara jer je ljuto ili ujeda iz vama neshvatljivih razloga. Obično, ako se agresivno ponašanje sankcioniše odgovarajućom kaznom, i radi se na lepom ponašanju, agresija polako nestaje u predškolskom uzrastu. Ponekad agresija može biti simptom većeg problema. U nekim slučajevima zahteva i profesionalnu pomoć.

Razlozi dečije agresije
Mala deca su ponekad agresivna jer ne mogu rečima da iskažu šta žele. Dete koje ne može da kaže bratu da mu ne uzima igračku iz ruke, može da udari ili ugrize da bi pokazalo svoje nezadovoljstvo. Školska deca nekad ispoljavaju agresiju jer ne znaju da kontrolišu svoje emocije. Dete koje ne zna verbalno da ispolji ljutnju rečima „Ja sam sad stvarno ljut“ može da pokaže ljutnju tako što udari mamu/tatu/brata/sestru ili druga, npr. Ponekad deca postanu agresivna jer udaranje i ujedanje prolaze. Ukoliko dete uvidi da ga sestra ostavlja na miru ako je ujede, ono će shvatiti ujedanje kao odličan način da dobije šta želi. Ponekad deca udaraju svoje roditelji i ako im to roditelji dopuštaju agresija može da se pogorša. Na primer, ukoliko dete udari mamu jer ne želi da mu kupi igračku ali na kraju mama ipak popusti dete će prihvatiti udaranje kao dobar način manipulisanja mamom.

Odmah primenite kaznu
Bilo kakav oblik agresije treba odmah kazniti. Nemojte da upozoravate ili podsećate da prestane. Evo nekoliko primerenih posledica koje mogu odvratiti od agresije:

Time out – Kada se pravilno primeni, uči decu kako da se smire. Cilj ovoga je da deca uzmu tajm aut i razmisle pre nego što postanu agresivna.
Iskupljenje – Ako vaše dete povredi nekoga ovo je posledica. Iskupljenje može biti pozajmica igračke detetu koje je povređeno ili dodatne obaveze koje dete mora da obavi. Iskupljenje može da pomogne da se poprave odnosi i da dete dobije šansu za naknadu.
Gubitak privilegija – Uzmite detetu neku star koju najviše voli ili mu zabranite omiljenu aktivnost 24 sata. Manjkanje elektronskih uređaja ili nemogućnost da ode kod prijatelja mogu da budu dobri podsetnici da drugi ne smeju da se povređuju.
Prirodne posledice – Ukoliko vaše dete uništi svoju ličnu imovinu prirodna posledica je najefektivnija. Ako baci i razbije svoj mobilni telefon, nemojte mu kupiti novi. Biti bez telefona i primoran da sam kupi drugi su važne životne lekcije.
Sistem nagrada – Ako vaše dete često ispoljava agresiju sistem nagrada je odlično rešenje. Odredite nagrade za pozitivno ponašanje, zagrljaj ili poljubac.
Školska deca nekad ispoljavaju agresiju jer ne znaju da kontrolišu svoje emocije. Dete koje ne zna verbalno da ispolji ljutnju rečima „Ja sam sad stvarno ljut“ može da pokaže ljutnju tako što udari mamu. Bez obzira na to koju posledicu izaberete ona mora da bude shvaćena kao deo discipline a ne kazna. Ne smete da ponižavate dete jer to može da vam se obije o glavu i dovede do još veće agresije.

Naučite dete novim veštinama
Agresivno ponašanje je posledica nedostatka određenih veština koje pomažu kontroli sopstvenog ponašanja. Učenje tih veština treba da bude deo disciplinovanja. Socijalne veštine, umešanost rešavanja problema i pronalaženje rešenja konflikata će smanjiti agresivno ponašanje. Učite dete kako da ispolji svoje emocije rečima. Umesto da kažete „Nemoj da udaraš“ recite mu „Koristi svoje reči“. Pomozite detetu da vidi alternativna rešenja koja ne uključuju agresiju.

Potražite profesionalnu pomoć
Povremeno, agresivno ponašanje može biti osnova ozbiljnijeg poremećaja ponašanja ili mentalnih problema. Ako je agresija kod vašeg deteta ozbiljna i ono ne reaguje na disciplinu, porazgovarajte sa svojim pedijatrom.

Izvor: www.mojpedijatar.co.rs