Nekoliko kratkih ali korisnih saveta za sve novopečene mame

Nekoliko kratkih ali korisnih saveta za sve novopečene mame

Porođaj zasigurno predstavlja jedan od najbitnijih momenata u životu svake mame, a rađanje deteta je bez ikakve dileme prekretnica u životu roditelja.

Od samog početka je potrebna konstantna briga, kako bi beba imala sve ono što je potrebno za njen pravilan i zdrav napredak. Zbog toga brižni roditelji rade sve da bi svom detetu obezbedili savršene uslove.

Međutim, za novopečene roditelje dobijanje prvog deteta može biti jako stresno, s obzirom na to da predstavlja potpuno novu situaciju u životu, jer prvi put moraju brinuti o tuđem životu, što nosi najveću odgovornost. Kasnije, sa drugim i svakim sledećim detetom sve bude lakše zbog stečenog iskustva.

U nastavku teksta saznaćete neke korisne savete ukoliko po prvi put treba da postanete mama i potrebno vam je što više informacija kako bi ste roditeljsku ulogu i vaš najvažniji životni zadatak ostvarili na najbolji mogući način.

Briga o bebi počinje od prvih sati nakon porođaja
Mnoge žene koje očekuju svoju prvu bebu plaše se odlaska u porodiliše. Međutim, ta briga je neosnovana, jer u porodilištu uvek postoji tim stručnjaka sačinjen od ginekologa, babica, pedijatara sa dežurstvom od 24 sata svakodnevno, tako da ćete uvek imati nekoga na raspolaganju prilikom samog dolaska na porođaj.Radnici u bolnici moraju biti obučeni u čiste i prepoznatljive medicinske uniforme radi vaše sigurnosti. Ove uniforme obavezne su u medicinskim ustanovama radi raspoznavanja medicinskog osoblja i naravno - zbog što bolje higijene.

Samu pripremu i proces porađanja obaviće medicnsko stručno osoblje, a u pojedinim porodilištima sa majkom tokom porođaja može biti i budući otac kao podrška. Nažalost, za sada je broj takvih ustanova zaista mali i prisustvo oca na porođaju u Srbiji predstavlja pravu privilegiju, iako živimo u 21. veku.

Dužina ostanka u porodilištu zavisi od samog načina porođaja, odnosno da li je on bio vaginalni ili putem carskog reza. Ukoliko sve prođe kako treba i beba bude potpuno zdrava, imaćete priliku da odmah nakon porođaja počnete brinuti o vašem detetu.

Očekujte potrebu za promenom životnih navika nakon porođaja
Potrebe koje svaka beba ima, nateraće vas da drastično promenite životne navike koje ste do tada upražnjavali. Naime, biće vam potrebno makar nekoliko meseci da proučite ponašanje deteta i da se uskladite sa tim.

U prvih nekoliko meseci života, beba će verovatno plakati poprilično dug vremenski period, a ponekad vam se može učiniti da traje po skoro ceo dan. Međutim, imajte u vidu da su grčevi kod beba glavni faktor njihovog plača, a uobičajeni su tokom kasnih popodnevnih časova ili noću. Osim toga, novorođene bebe plaču kad su gladne, a u početku treba ih hraniti na svaka dva sata, danju i noću. Kasnije, kako se njihovi organi za varenje budu razvijali, taj period između dva obroka će se povećavati. Vremenom ćete naučiti ponašanje bebe i uskladiti svoje vreme za odmor sa periodima kada i beba miruje i spava.

Grčevi nestaju uglavnom nakon četvrtog meseca, tako da su prva tri meseca ključna u održavanju vašeg sna koliko toliko stabilnim. Sa druge strane, imate puno sreće ukoliko vaša beba spava tokom većeg dela dana u prvih par meseci života, a budi se samo da bi jela.

Nakon prvih nekoliko meseci života, vaše dete će polako ući u rutinu i dobiti ustaljene navike kada se radi o ishrani i spavanju, pa ćete i vi moći lakše da uklopite svoje planove prema tome.

U početku će trajati postporođajno uzbuđenje i uvek će biti neko pored vas. Međutim, kada se situacija malo smiri i ljudi naviknu na postojeće stanje, sve češće ćete ostajati sami sa bebom, tako da je najbolje izabrati nekakav hobi ili povremeni posao od kuće, radi kvalitetnije provedenog vremena.

Takođe, viđanje sa prijateljima i porodicom će vam prijati radi druženja sa odraslim osobama i socijalnog kontakta.

Obezbedite potrebne kućne uslove za bebin dolazak
Pre svega, budite spremni za kupovinu enormne količine pelena i pripremljeni na poprilično česte zamene istih, što će možda u početku biti malo nezgodno, ali ćete se vremenom navići. Preporuka za ovu aktivnost je kupovina komode za presvlačenje sa prostorom gde beba može leći, a pri ruci će vam biti pelene i kreme.

Naravno, krevetac za bebu je stavka koja se podrazumeva. Odeća za bebu, sredstva za negu i higijenu i bebeća kozmetika se takođe podrazumevaju.

Jedno od prvih ulaganja prilikom dolaska deteta je kupovina kolica za bebu. Pažljivo razmislite o vašim potrebama i načinu korišćenja, kao i prostoru pogodnom za skladištenje. Veličina, oblik i mogućnost rasklapanja igraju bitnu ulogu, pogotovo kada su u pitanju putovanja.

Takođe je potrebno obezbediti sve delove stana koji potencijalno mogu biti opasni po bebu, tako da je oblaganje svih ivica neophodno uraditi što pre. Beba će brzo porasti i dok ste lupili dlanom o dlan, već će početi da puzi i hoda, a tada je najbitnije da prostor u kome boravi bude siguran.

Prijatan i čist vazduh je potreban svima, a ponajviše deci na početku njihovog razvoja. Obezbedite im prostor gde neće biti duvanskog dima ili drugih jakih mirisa. Takođe, uz veliko zagađenje vazduha, provetravanjem se ne postiže mnogo, te su prečišćivači vazduha odlično rešenje u tom pogledu.

Nemojte da renovirajte stan pre dolaska deteta, da menjate nameštaj, a naročito ne da krečite i da farbate, jer hemikalije iz boja dugo isparavaju, često i mesecima nakon završenih radova, pa mogu štetiti bebi. Bitno je da prostor bude funkcionalan, dok o sređivanju stana možete razmišljati tek nakon što dete poraste.

Dolazak bebe na svet je najlepši životni momenat za svakog roditelja. Naravno, to će doneti i mnogobrojne promene kada su u pitanju vaše životne navike i stil života koji ste praktikovali do dolaska deteta. Takođe, budite spremni da obezbedite vaš dom i prilagodite ga novom članu vaše porodice. Nadamo se da vam je ovaj tekst dao neke korisne informacije ukoliko po prvi put očekujete prinovu, kao i da ćete moći da ih primenite. Srećno!

izvor:najboljamamanasvetu.com