Raspored prenatalnih kontrola

Raspored prenatalnih kontrola

Tokom trudnoće ćete imati redovne kontrole da bi se utvrdilo da trudnoća i beba napreduju dobro.

6 NEDELJA : POSETITE SVOG DOKTORA

Verovatno će se raditi neki testovi i lekar će započeti sa Vašim prenatalnim kontrolama. On će Vam objasniti koje vrste pregleda će uključivati kontrole. Koliko će se često vršiti kontrole zavisiće od toka trudnoće. Kontrole uključuju:

8-12 NEDELJA – INICIJALNA KONTROLA

Na Vašoj prvoj kontroli kod Vašeg lekara, notira se datum Vaše poslednje menstruacije, da bi se procenilo kada je termin porođaja i uzima se Vaša detaljna medicinska istorija. Nekoliko analiza se vrši.

UZASTOPNE KONTROLE

Nakon prve kontrole, kontrole će se vršiti na svake četiri nedelje do 28 nedelje trudnoće. Od 28 do 36 nedelje kontrole se vrše na svake dve nedelje, posle čega se kontrole vrše češće, tj na svakih nedelju dana, sve do porođaja. Svaki put se vrše kontrole razvoja Vaše bebe i ujedno imate priliku da pitate sva pitanja koja Vam naviru sa napredovanjem Vaše trudnoće.

PRENATALNA PRIPREMA

Prenatalna (antenatalna) priprema pomaže da se pripremite za porođaj, dobijate savete o nezi bebe i upoznajete se sa ostalim ženama u istom stadijumu trudnoće. To će takođe pomoći Vašem partneru oko njegove uloge u porođaju : neke pripreme čak podrazumevaju samo seanse za očeve. Priprema se obično započinje desetak nedelja pre porođaja. Ona može biti organizovana od strane Vaše ordinacije, babice, zdravstvenih centara ili Vašeg doktora. Možete pitati Vašeg doktora o tome šta se nudi u Vašem gradu.

Autor: klinika-papic