Šta je serklaž i kad se primenjuje u trudnoći?
Foto: Shutterstock

Šta je serklaž i kad se primenjuje u trudnoći?

Serklaž se svrstava u akušerske intervencije koje se rade zbog održavanja trudnoće. U pitanju je šivenje grlića materice koji je postao insuficijentan, odnosno koji je popustio, te ne ispunjava svoju funkciju.

Ovde je problem u tome što kada popusti grlić može doći do prolaska plodovih ovojaka sa plodovom vodom kroz unutrašnje materično ušće, što, ukoliko se na vreme ne sanira, može dovesti do isticanja plodove vode i spontanog pobačaja.

Kako primetiti problem?

Redovnim pregledima kod ginekologa i propratnim analizama može se održavati trudnoća pod kontrolom kako bi u tih devet meseci sve prošlo kako treba. Međutim, kontrole kod lekara su važne i zbog toga što je to jedini način da se na vreme otkriju problemi ukoliko postoje i omogući adekvatna pomoć trudnici.

Kada se primenjuje serklaž?

Šivenje grlića materice se radi kada se ginekološkim pregledom utvrdi postojanje problema sa popuštanjem grlića. Uglavnom se ovaj problem prepozna već u trećem mesecu trudnoće, odnosno oko 12. nedelje. Serklaž se primenjuje kada se pregledom ustanovi da je spoljašnje i unutrašnje ušće materice otvoreno za 0,5 do 1, pa čak i 2 centimetra.

Međutim, sprečavanje prevremenog porođaja zbog oslabljenog grlića materice radi se i kasnije u trudnoći, odnosno tokom šestog/sedmog meseca. Bitno je da lekar na vreme prepozna da je počelo otvaranje i da je vreme za ovu intervenciju.

Kako se izvodi serklaž?

Serklaž se radi u lokalnoj ili opštoj anasteziji, te trudnica ništa tokom zahvata neće osetiti. Postavlja se kružni šav oko grlića materice na nivou unutrašnjeg ušća kako bi se pravilno zatvorilo. Za šivenje se koristi sintetski (najlonski) konac koji se skida 21 dan pre očekivnog termina porođaja.

Da li u pitanju trudnoća visokog rizika?

S obzirom na to da je u slučaju popuštanja grlića materice najveći rizik ispuštanje plodove vode, što može dovesti do spontanog pobačaja, veoma je važno odreagovati na vreme i sprečiti dalje komplikacije. Grlić materice koji nije potpuno zatvoren takođe donosi rizik i od različitih bakterija koje se na ovom delu mogu razmnožiti.

Postavljanje serklaža znak je da je trudnoća rizična, a ovim zahvatom se zatvara i učvršćuje opušten grlić materice. Bez obzira na to što serklaž onemogućava otvaranje grlića, trudnice bi trebalo da budu u stanju mirovanja i da sa dodatnim oprezom obavljaju sve fizičke radnje.

Izvor: bebac.com