Gorušica u trudnoći - kako je ublažiti ili sprečiti?
Foto: Fotolia

Gorušica u trudnoći - kako je ublažiti ili sprečiti?

Vrlo često imam gorušicu. Šta da radim?
Izbegavajte začinjenu hranu, a zaboravite na biber, beli luk, luk, pomorandže, limun, grejpfrut... Gorušica nije retka pojava u trudnoći i najčešće se javlja u poslednjoj fazi. Da biste smanjili neprijatan osećaj gorušice, jedite manje porcije, češće — svakih dva do tri sata i sporo žvaćite. Izbegavajte začinjenu hranu, a zaboravite na biber, beli luk, luk, pomorandže, limun, grejpfrut... Pokušajte da izmenite način pripreme hrane — kuvajte na pari umesto na ulju ili masti, a masnu hranu izbacite sa jelovnika jer se duže se zadržava u želucu i teže se vari. Nakon jela sedite ili prošetajte, nemojte legati bar dva sata.

Da li neka hrana može da ublaži gorušicu?
Pokušajte da svaki obrok zalijete jogurtom, da grickate bademe ili neslane kokice. Nekim trudnicama je pomogao suv keks ili dvopek dok neke nisu našle namirnicu koja bi im pomogla u smirivanju gorušice.
Postoji li lek protiv gorušice?
Izbegavajte obilne i teške večere, jedite manje, laku, nezačinjenu hranu. Nemojte leći da spavate neposredno posle večere, a ako ni to ne pomaže, neka vam uzglavlje bude izdignuto.
Možete probati i sa lekovima koji se koriste da suzbiju gorušicu, poput antacida ili alginata. Alginati formiraju barijeru na površini želudačnog sadržaja i mehanički sprečavaju refluks kiseline i hrane tj gorušicu.

Da li je tačno da je žgaravica znak da bebi raste kosa?
To, naravno, nije istina.

Izvor: www.bebac.com