Posleporođajna depresija i kako se boriti sa njom?
Foto: Shutterstock

Posleporođajna depresija i kako se boriti sa njom?

...od blage i prolazne tuge koju zovemo „baby blues“ do vrlo intenzivne depresije koja traje duže i zahteva lečenje. Kako se boriti sa postporođajnom depresijom?

Lečena depresija prolazi za jedan do tri meseca. Nelečena traje mnogo duže i može loše da utiče na bebu. Depresivna majka nema kapacitet da brine o bebi kao zdrava.

 Ova vrsta depresije se najčešće javlja u prvih nekoliko nedelja ili meseci nakon porođaja. Može varirati od blage i prolazne tuge koju zovemo „baby blues“ do vrlo intenzivne depresije koja traje duže i zahteva lečenje. Najčešće se javlja posle prvog porođaja. Jedna od osam žena ima ovaj problem. Tačni razlozi nisu poznati, ali se smatra da uzrok leži u više faktora kao što su pad nivoa hormona, težak porođaj, genetsko nasleđe, fizički premor, nedostatak sna, nedostatak pomoći i podrške.

 Kroz odgovore na česta pitanja iz prakse, dr Aleksanda Damjanović, specijalista psihijatar, pojasniće neke od nedoumica na temu posleporođajne depresije.

 Da li i kada se treba javiti lekaru?

 Ukoliko je depresivno raspoloženje sve intenzivnije i traje duže od dve nedelje, a prate ga poremećaj sna i apetita, umor, unutrašnji nemir, strah, osećanje krivice, slaba koncentracija, misli da bi mogla da naudi sebi ili bebi, osećaj beznađa i potreba za izolacijom, obavezno treba da se javi psihijatru. Lekar će odlučiti da li je potrebno da pije antidepresive. Lečena depresija prolazi za jedan do tri meseca. Nelečena traje mnogo duže i može loše da utiče na bebu. Depresivna majka nema kapacitet da brine o bebi kao zdrava.

 Kako porodica može da pomogne?

 Često se priča o tome kako se muževi nađu zapostavljeni od strane žena kad dođe beba, pa se u časopisima upućuju saveti mladim majkama kako da u ovom teškom periodu, kad mnoge od njih jedva drže glavu iznad vode, treba da vode računa i o tome da se suprug ne nađe zapostavljen. Taj zahtev koji društvo postavlja pred ženu u ovom osetljivom periodu, dodatni je teret za nju. Trebalo bi da bude obrnuto. Očevi imaju jednu i najvažniju ulogu kad se rodi beba, a to je da ne sekiraju majku, kako bi mogla što pre da se oporavi i posveti detetu onako kako valja. Najvažnija je podrška partnera. Nažalost, svedoci smo da često nije tako.

 

Pomoć u vidu farmaceutskih preparata

 Postoje i odlični preparati koji ne stvaraju nikakvu zavisnost i ne menjaju psihički čoveka - čega se mnogi plaše. Pomažu da ovaj period traje što kraće, jer što duže traje posledice su veće. Ukoliko je terapija lekovima, nju mora prepisati psihijatar, a postoje i dodaci ishrani na bazi S adenozil metionina (često se u stručnoj literaturi koristi skraćenica SAMe) koji su neškodljivi, a mogu biti efikasna pomoć u tretmanu blage do umerene depresije. S adenozil metionin (aminokiselina koja se svakodnevno može unostiti ili dodavati ishrani) nalazi se čak i vodičima kliničke prakse u tretmanu blage do umerene depresije, kao alternativni vid tretmana.

 Kod izbora preparata koji u sebi sadrže SAMe, potrebno je obratiti pažnju na koncentraciju SAMe-a po kapsuli, koja bi trebala da bude najmanje 200 mg za optimalno dejstvo.

Na našem tržitšu postoji suplement Tensilen koji sadrži SAMe (200 mg po kapsuli) i dodatno kompleks vitamina B (od kojih je B12 veoma značajan) za upotpunjavanje efekta na mentalno zdravlje i dobro stanje nervnog sistema.

Prvi efekti primene se osećaju već nakon nedelju do 10 dana primene, ali se svakako preporučuje kontinuirana primena (nema zabeleženih neželjenih dejstva) jer će to omogućiti stabilno i uravnoteženo dobro stanje za koje je kontinuitet vrlo važan.

Briga o mentalnom zdravlju i suočavanje sa stanjem i osećajem blage do umerene depresije je vrlo važno, jer je delovanje u početnim fazama procesa uvek mnogo uspešnije i sa izvesnijim ishodom. Što duže odlažemo reakciju na teskobe koje osećamo, stvaramo podlogu za komplikacije, pogoršanje ili čak stanje duboke depresije, dok se agonija u kojoj se nalazimo samo produbljuje!

Kada je mama srećna i zadovoljna, to i beba oseća, a odgovornost majki je primarno vezana za svoje dobro zdravlje, jer će samo tako moći da adekvatno brine i o svojoj bebi.

Piše: dr Aleksandra Dimitrijević
Izvor: bebac.com