Saveti babice: Tretman temenjače
Foto: Shutterstock

Saveti babice: Tretman temenjače

Drage mame i tate,

Ukoliko je ovo Vase prvo roditeljstvo,potpuno je normalno da su sve situacije u kojima se svakodnevno nalazite novost i nepoznanica.

Jedna od malih neprijatnosti sa kojima ćete se mozda suočiti, jeste pojava temenjače. Umirite se, ništa nije opasno! Niste ništa pogrešno uradili, nema mesta kritici ni samoprekoru! Temenjača je česta pojava kod beba ali i veće dece i lako se rešava.

Temenjaču ćete prepoznati kao beličaste ili žućkaste naslage na temenu bebe a ponekad može biti neprijatnog mirisa. Najčešće se pojavljuje u toku prve godine. To su seboreične promene, nastaju zbog pojačanog stvaranja loja na površini kože glave. Loj se moze pojačano lučiti zbog delovanja hormona majke (preko posteljice su ušli u krvotok majke) a može i zbog nekih poremećaja u ishrani, te se češće javlja kod beba koje nisu dojene, već se hrane mlečnom formulom.
Temenjača neće ugroziti zdravlje Vaše bebe ali treba je ukloniti. Uobičajeni postupak bio je da nekoliko sati pre kupanja bebinu kožu glave namažemo maslinovim uljem. Nakon kupanja lagano, nezno, bebinim česljicem uklanjali smo delimično razmekšane i odvojene naslage. Taj postupak ponavlja se nekoliko dana i na taj način rešavali smo se temenjače.

Sada nam je tretman mnogo jednostavniji! U kolekciji Babymed kozmetike nalazi se i medicinski šampon kojim istovremeno održavate higijenu bebine kože glave i kose a koji će zbog svojih sastojaka lako ukloniti temenjaču ukoliko se pojavi.
Zbog specifičnog sastava, ovaj blagorodni šampon namenjen je bebama ali i deci starijeg uzrasta, narocito ako imaju osetljivu kožu i /ili sklonost atopijskom dermatitisu i ekcemima.

Za tretman temenjače vrlo je efikasan jer sadrzi ulje semenki divlje borovnice i ekstrat ovsa.

Babymed šampon ne sadrži sapune ni sulfate i ima blag, prijatan miris.

Šta nas opredeljuje za pravilan i pažljiv odabir i korišćenje medicinske kozmetike?

*SASTAV (BabyMed medicinska kozmetika za bebe ima prirodne sastojke)
*PREPORUKA OD STRANE FARMACEUTA
*ISKUSTVO DRUGIH KORISNIKA
*DOSTUPNOST I MESTO PRODAJE(ne kupujte kozmetiku u hipermarketima)
*CENA

Roditelji i bebe podjednako uzivaju u činu kupanja. Topla voda, nezne roditeljske ruke, Babymed kupka i šampon i eto Vaseg licnog Baby spa programa, dostupnog svakoj porodici.

Nega i uživanje, opustanje za laku noc i zadovoljstvo sto jos jedan dan završavamo znajući da smo i danas sve najbolje uradili za svoje najdraže.

Svetlana Đorđević
babica