28. nedelja trudnoće

28. nedelja trudnoće

Vaša trudnoća

Dobrodošli u treći trimestar – period grčeva u nogama, hemoroida, proširenih vena, svraba kože, bolova u nogama, lošeg varenja… Do sada ste se ugojili između 8 i 10 kg.

Razvoj bebe

Beba može da prepozna vaš glas, zato pričajte s njom!

Beba ima obrve i trepavice, polako počinje da joj raste kosa, kapci su otvoreni a oči kompletno formirane. Površina mozga je smežurana – vijuge povećavaju površinu mozga a time i broj ćelija. Mozak sada kontroliše ritmične disajne pokrete i telesnu temperaturu. Bebino telo je zaokrugljenije a koža joj je sve manje naborana. Tonus mišića se povećava. Pluća mogu da prave disajne pokrete, ali bi se beba, da se sada rodi, mučila dok diše a i svi ostali organi bili bi jako nezreli, tako da bi zahtevala dugotrajnu posebnu negu.

Beba može da prepozna vaš glas, zato pričajte sa njom!

Beba udiše i izdiše plodovu vodu, koju isto tako guta i mokri u nju. Polako počinju da nestaju lanugo malje, koje će se zadržati samo na leđima i ramenima. Koštana srž potpuno preuzima stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Dužina bebe je oko 38 cm a težina oko 1000 gr.

Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.

Kod lekara

Sada pregledi postaju češći, na dve do tri nedelje, a od 36. nedelje do porođaja - jednom nedeljno. I dalje vam pregledaju visinu materice, kontrolišu težinu, krvni pritisak a jednom mesečno i krvnu sliku i urin. Ukoliko se posumnja na bilo kakve probleme (preeklampsija, gestacioni dijabetes, nisko usađena posteljica, zaostajanje bebe u rastu, promene u količini plodove vode), vaš lekar će tražiti češće kontrole. Ako imate bilo kakvih pitanja, nemojte da oklevate, postavite ih! To je vaša beba i imate pravo da znate sve što želite!

Tražite od lekara da vam napiše uput za porodilište, ukoliko je to potrebno.

Ako ste Rh negativni, a suprug Rh pozitivan, postoji mogućnost da je dete Rh pozitivno. To nije problem ako vam je ovo prva trudnoća, niti ako ste posle svakog prekida trudnoće ili porođaja primili adekvatni zaštitu (Rhogam). Ukoliko niste, to može da bude problem. Beba kod koje je nastao problem (razvitak antitela), može da postane izuzetno malokrvna, što se, kada je stanje teško, može videti i na ultrazvuku.

Ako ste Rh negativni, lekar će vam možda u ovom periodu savetovati davanje Rhogama, leka koji će preduprediti bebinu osetljivost pre rođenja. Rhogam će vam dati i posle porođaja, u roku od tri dana, ukoliko ispitivanje bebine krvi pokaže da je ona Rh pozitivna. Ako je beba Rh negativna, kao i vi - ova injekcija vam neće biti potrebna.

Savet za ovu nedelju

Počnite da se konsultujete sa lekarom oko porođaja, neka približno objasni ono što će Vam se događati. Ukoliko se plašite porođaja, razgovarajte o tome sa njim. Nabavite neku literaturu, detaljno proučite ovaj sajt – deo o porođaju. Ako se do sad niste upisali u školu za trudnice, razmotrite tu ideju još jednom.