Bebin sluh - uobičajene reakcije i problemi

Bebin sluh - uobičajene reakcije i problemi

Tokom poslednja tri meseca u materici, dete je moglo čuti niz različitih zvukova. Dok se rodi, njemu će već biti poznat majčin glas, kucanje njenog srca i zvuk amnijske tečnosti u kojoj pluta. Kad se rodi, njegova sposobnost da čuje gotovo je jednako dobra kao i kod odraslih.

Njegov slušni prag je ipak niži, stoga će se vaše dete prestrašiti glasnih nepoznatih zvukova, iako će verovatno srećno spavati uz stalne glasne zvukove poput onih televizijskih ili uz glasnu muziku. Veoma malom detet prijaće ritmični zvukovi koji nisu prijatni za vas: buka veš mašine, zvuk fena za kosu.

To će ga verovatno smirivati ili čak i uspavljivati, možda stoga što je ono slušalo takve zvukove pre rođenja i njemu su oni ugodni i poznati. Smatra se da mališan od samo nekoliko dana može prepoznati majčin glas. Vaše će dete reagovati na sve ljudske glasove koje čuje i okretati će se prema glasovima ljudi koji pričaju i činiće se da pažljivo sluša. Ako mu se govori preteranim, prodornim tonom, ritmičnim i pevušećim, koji odrasli instinktivno prilagođavaju deci, uočićete da vaše dete pažljivo sluša. Može izgubiti zanimanja ako govornik počne normalno govoriti.

Možda će, slušajući druge kako govore, vaše dete učiti da oblikujei reči koje će sačinjavati njegov prvi rečnik. Ono će početi razumevati šta je rečeno mnogo pre nego što bude samo moglo izgovarati; ako ne čuje dobro, ovo znanje i eventualna sposobnost govora biće oštećeni. Kako vaše dete raste, ono će početi tražiti izvore različitih zvukova koje čuje i reagovaće sa vidnim zadovoljstvom na poznate glasove, reči i pevušenje.

Proveravanje sluha kod bebe

Na prvom razvojnom pregledu vašeg deteta, između šest i osam nedelja, vaš će lekar hteti da zna postoje li kakve sumnje vezane za detetov sluh i kako reaguje na vaš glas kod kuće. Spomenite mu ako u porodici postoje problemi sa sluhom. Ako postoji bilo kakva bojazan, vaše će dete biti pregledano na odelenju za sluh. Sa osam ili devet meseci vaše će dete imati svoj sledeći razvojni pregled i u njega je uključen test sa paravanom za proveru sluha koji će provesti vaša zdravstvena nadzornica.

Od tada bi reakcija na zvukove trebala biti očita, okretanjem glave dok mu govorite i reagovanje na različite zvukove različith visina i intenziteta. Oba uha će biti pregledana kako bi se otkrilo ako je nešto pre bilo propušteno. Ako je vaše dete gluvo ili delimično gluvo, njegov govor se ne može razvijati nakon faze tepanja i primetićete da što je starije postaje tiše. Svaka bojazan vezana za sluh vašeg deteta čim se pojavi treba biti raspravljena sa vašim doktorom.

Autor: MamaiBeba.rs