25. nedelja trudnoće

25. nedelja trudnoće

Vaša trudnoća

Postali ste prava trudnica – materica vam je sada već velika i počinjete da imate sve neprijatnosti koje idu uz to: često mokrenje, žgaravicu i osećaj nadutosti, mada još uvek samo ponekad, kasnije će to sve biti mnogo intezivnije.

Obratite pažnju na učestalo mokrenje ako je praćeno tegobama – bolom, peckanjem, izmenjenim izgledom mokraće. To mogu biti znaci mokraćne infekcije.

Materica koja raste može da pritiska leđa i karlicu, pa je moguće da imate bolove u donjem delu leđa ili u nogama. Kada imate takvih problema, lezite, opustite se, promenite položaj ili neka vam neko izmasira stopala i leđa.

Razvoj bebe

Dužina bebe je oko 34 cm a težina oko 650 - 700 gr.

Jeste li već osetili kako vam dete štuca? Štucanje je u stvari reakcija na to što, vežbajući disanje, beba udiše i izdiše plodovu vodu i ponekad je proguta više no što bi trebalo. Dužina bebe je oko 34 cm a težina oko 650 - 700 gr.

Napomena: svaka beba indvidulano se razvija u majčinom stomaku.

Savet za ovu nedelju

Možda ste već počeli da razmišljate o neophodnom razmeštaju u stanu. Kada beba dođe - većina stvari mora da se izmeni. Osmislite kako će izgledati bebina soba, šta je od opreme neophodno nabaviti. Pre nego što odete u kupovinu, setite se nekog iz vaše okoline ko ima malo dete i kome više nisu potrebne stvari kao što su krevetac, dušek za krevetac, komoda ili daska za presvlačenje.

Takođe, nemojte da zaboravite da ćete nakon porođajaj najmanje tri nedelje provesti u krevetu, pa spremanje zimnice, pranje prozora i razmeštanje nameštaja ne planirajte za taj period.

Više ne ulazite ni u šta od svoje stare odeće, ma kako rastegljiva bila. Sada je momenat da kupite pravu trudničku odeću. Imajući na umu koliko dugo ćete je nosti, nabavite samo ono što vam je neohodno i što možete lepo da kombinujete, sve do samog porođaja.