6. nedelja trudnoće

6. nedelja trudnoće

Vaša trudnoća

Osećate se umorno, ili vam smetaju mirisi, ali nemate takve probleme stalno? Koža će vam možda postati suvlja, pa će početi da svrbi i da se peruta. Sada je pravo vreme da prestanete sa konzumiranjem alkohola, droga i nikotina. Izbegavajte bilo kakve dodire sa hemikalijama, a lekove uzimajte samo ukoliko morate, uz obaveznu prethodnu konsultaciju sa lekarom.

Počeli su zatvor i jutarnja mučnina? Ne očajavajte jer to su uobičajeni pratioci početka trudnoće i uskoro ćete naučiti da ih podnosite. Pošto se kod povraćanja gubi tečnost, morate da unosite dovoljne količine vode. Ukoliko je povraćanje veoma često i jako izraženo, obratite se svom lekaru.
Razvoj bebe

Ove nedelje možete videti otkucaje srca vaše bebe!

Uzbudljiva nedelje za razvitak bebe: formiraju joj se glava i mozak. Na UZ pregledu mogu da se vide otkucaji srca! Na glavi se naziru rupice iz kojih će se razviti uši, kao i zadebljanja, koja će uskoro postati oči. Beba ima telo, osnovu mozga i četiri pupoljka od kojih će nastati ruke i noge. Počinje da se formira vilica, kao i kičma. Veličina bebe je sada 4 - 5 mm .

Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.

Kod lekara

Izaberite lekara koji će vam voditi trudnoću. Na prvom pregledu će vam lekar potvrditi trudnoću. Nakon pregleda, dogovorićete se oko plana kontrole trudnoće. Za prvu posetu lekaru, spremite sva pitanja na koja očekujete odgovore. Najbolje je da sve dileme i strahove rešite što pre.

Savet za ovu nedelju

Ako ste trudnoću sami utvrdili kućnim testom kupljenim u apoteci, treba da odete kod lekara, da vam on potvrdi nalaz.

Osluškujte svoje telo i ponašajte se u skladu sa svojim potrebama. Ako vam se spava – lezite i više se odmarajte. Razmislite i procenite kada ćete najbližima reći da ste trudni. Ako ne želite da proširite vest dok god ne prođe opasnost od pobačaja, ne zaboravite da prijatelji i rođaci treba da budu uz vas kada vam je najpotrebnije.