Šest razloga zašto je kvalitetna mlečna formula bolja od kravljeg mleka za bebu posle završetka dojenja

Šest razloga zašto je kvalitetna mlečna formula bolja od kravljeg mleka za bebu posle završetka dojenja

NE postoji bolje mleko za bebu od majčinog mleka, a kratkoročni i dugoročni efekti dojenja na zdravlje potvrđuju brojna medicinska istraživanja.

Bilo bi idealno da majka doji bebu bar do kraja prve godine života, a ako majka ima mleka većina pedijatara i nutricionista i ohrabruje dojenje i tokom druge godine života (ponekad i duže).

Jedna od najčešćih dilema i pitanja je upravo aktuelna tema: koje je najbolje mleko za bebu posle završetka perioda dojenja – mlečna formulu ili kravlje mleko?

Za ogromnu većinu stručnjaka koji se bave ishranom beba NEMA dileme – kvalitetna mlečna formula je bezbedniji i bolji izbor od kravljeg mleka, a sledi šest glavnih razloga za takav stav:

1. Kravlje mleko sadrži previše proteina koji nisu prilagođeni bebinim potrebama
Kravlje mleko sadrži daleko više proteina od majčinog mleka i kvalitetnih formula, a brojna istraživanja su jasno pokazala da višak proteina povećava izglede da ove bebe kasnije budu gojazna deca! Sa druge strane su istraživanja jasno pokazaala da adaptirane mlečne formule (sa manjim sadržajem proteina u odnosu na kravlje mleko) smanjuju rizik od gojaznosti!

Pored toga kravlje mleko sadrži „krupne“ mlečne proteine koji imaju veliki alergijski potencijal, pa je i verovatnoća za nastanak alergije na kravlje mleko veća. Šansa da beba razvije alergiju na proteine kravljeg mleka je oko 15% čak iako u porodici nema alergičnih na hranu! Ukoliko je jedan od bliskih srodnika alergičan na hranu ova šansa je više od dva puta veća!

Kvalitetna sadrži proteine koji su prilagođeni (adaptirani) za bebe, tako da sadrže optimalan odnos surutke i kazeina (50%:50%), pa su neuporedivo bezbednije od običnog kravljeg mleka!

2. Kravlje mleko ima previše soli, a nema gvožđa

Kravlje mleko sadrži visoke koncetracije soli (sulfate, fosfate…) koje ometaju iskorišćavanje gvožđa iz hrane koja ga sadrži (meso, žumance) što može izazvati malokrvnost zbog manjka gvožđa (sideropenijska anemija).

Kvalitetne adaptirane mečne formule sadrže izbalansiranu koncetraciju mineralnih materija koje NE mogu ugroziti zrdravlje deteta, a formule koje se daju u prvoj godini života sadrže gvožđe (u obliku bisgilicinata) koje se lako apsorbuje i sprečava nastanak malokrvnosti.

3. Kravlje mleko NEMA dovoljno neophodnih (esencijalnih) masnih kiselina

Esencijalne masne kiseline su neophodne za pravilan razvoj mozga i vida, ali i srca i krvnih sudova. Naročito su važne omega 3 masne kiseline (ALA – alfalinoleinska i DHA – dokozaheksaenska kiselina) koje kvalitetne adaptirane formule naprosto moraju da sadrže. U kravljem mleku ih ima zanemarllivo malo!

4. Kravlje mleko nema potrebne vitamine za zdav imunitet deteta

Pored vitamina D3, vitamini A i C su izuzetno važni za zdravlje deteta, uključujući i snažan imunski sistem, pa su obavezni sastojak kvalitetnih adaptiranih formula za decu u drugoj i trećoj godini života. U kravljem mleku ih nema!

5. Kravlje mleko nema PREbiotike
Prebiotici su izuzetno važni za očuvanje zdravlja creva (jačaju zaštitini potencijal crevne sluznice), ali i za imunitet, imajući u vidu da su od esencijalnog značaja za dobre crevne bakterije – mikrobiotu.

Prebiotici su zapravo “stanovi” za veoma važne – dobre crevne bakterije!

6. Proizvodnja kvalitetnih mlečnih formula je strogo kontrolisana i bezbedna

Kvalitet kravljeg mleka nije uvek jednostavno kontrolisati, a to naprosto NE važi za temeljan nadzor u proizvodnji vrhunskih mlečnih formula. Strogi kriteriumi moraju biti zadovoljeni, a proizvodnja se nadzire od prikupljanja mleka, preko samog proizvodnog procesa do distribucije, a u skladu je sa regulativom evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA – European Food Safety Authority).

Iako nije najvžanija, mleko je i u drugoj, pa i u trećoj godini važna namirnica. Mleko i mlečni proizvodi su odličan izvor kalcijuma koji neophodan za pravilan rast i razvoj dece. Tu su i drugi važni sastojci: proteini, mlečni šećer, masti…
Ipak, druga godina je “kritičan” period gde treba ostvariti adekvatan prelaz sa majčinog na kravlje mleko. Prednost dajemo, iz navedenih razloga, kvalitetnim mlečnim formulama koje su daleko bolji izbor od kravljeg mleka!

U drugoj i trćoj godni života prepuručuju se prelazne mlečne formule:
 Humana 3 Junior My Pack za decu uzrastaod 12 do 18 meseci
 Humana 4 Junior MyPack, za decu uzrasta od 18 meseci do 3 godine.

Humana 3 Junior My Pack i Humana 4 Junior MyPack pored drugih sastojaka sadrže i:
• Alfa-linoleinsku kiselinu (ALA), esencijalnu omega-3 masnu kiselinu koja je neophodna za zdrav razvoj centralnog i perifernog nervnog sistema deteta.
• Vitamine A, D, C i B2 koji su optimalna kombinacija za zdrav imunitet
• Kalcijum bez koga (uz vitamin D) nema zdravih kostiju, ali je važan za skoro sve procese rasta i razvoja deteta.
Obe formule se mogu koristiti koristiti kao samostalan obrok (kao napitak), ili uz obrok (sa žitaricama…).

Humana 3 Junior My Pack i Humana 4 Junior MyPacksu bazirane na PROBALANCE konceptu koji je rezultat posvećenosti da se bebama pruži uravnotežena ishrana koja obezbeđuje njihov prirodan razvoj: pažljivo izbalansiranu, sa svim potrebnim hranljivim sastojcima i u količinama koje su prilagođene uzrastu bebe od navršenih 12 meseci do pune tri godine: Humana 3 Junior My Pack od 12 do 18 meseci, a
Humana 4 Junior My Pack od 19 do 36 meseci

Kvalitetna i izbalansirana ishrana, koja podrazumeva i pažljivo odabranu mlečnu formulu, omigućava zdrav ras i razvoj deteta, a ujedno je i jedan od glavnih stubova snažnog imuniteta!

izvor:mojpedijatar.co.rs