Problemi prilikom dojenja: Preosetljivost bradavica i ragade
Foto: Shutterstock

Problemi prilikom dojenja: Preosetljivost bradavica i ragade

Nepravilno postavljanje bebe na dojku može dovesti do preosetljivosti bradavica i pojave ragada. Ovi problemi se naročito često javljaju kod prvorotki.

U nedostatku adekvatne pomoći, dešava se da majka bebu ne postavi pravilno na dojku. Umesto da beba izvlači dragoceno mleko, ona samo «vuče» bradavicu, koja postaje crvena i preosetljiva, da bi posle nekoliko takvih podoja na njoj počele da se pojavljuju ragade (ranice). Samo majka koja je iskusila ragade zna koliko one mogu da bole.

Kako prevazići ovaj problem?

Najvažnije od svega je namestiti bebu da sisa na pravilan način, to jest ispraviti tehniku dojenja. Ponekad se radi o sasvim maloj izmeni, koja će da učini čudo. Potrebno je postaviti bebu tako da je celim telom okrenuta ka mami. Bebin nosić je u visini bradavice. Ukoliko je potrebno, postavite ispod bebe (ako sedite) jastuk - koji će pomoći da bude na pravoj visini. Kada bradavica dodirne bebina usta, ona će instinktivno da ih otvori. Potrebno je da se oseti trenutak kada ih je više otvorila, i tek tada je postaviti na dojku.

Bebina usta treba da obuhvate što veći deo areole (tamnog dela kože oko bradavice) - tada njen jezik može da se primeti izmedu donje usne i dojke. Tako postavljena, beba neće nanositi bol maminim bradavicama. Posle kraćeg vremena, majka bi trebalo da oseti refleks otpuštanja mleka. Njega majke najčešće opisuju kao bockanje i peckanje koje se oseća u dubini dojke. U tom trenutku se obično dešava da i iz druge dojke počne da curi mleko. Čim ono krene, beba će započeti sa gutanjem, što može da se čuje. Tek tada je pravilno postavljena na dojku i majka može da bude sigurna da sve teče kako treba.

Posle svakog podoja, potrebno je da premažete bradavicu sa par kapi vašeg mleka. Neka dojke što više budu na vazduhu, da bi ragade lakše i brže zacelile.

Izvor: yumama.com