Kako odvići dete od noćnog hranjenja

Kako odvići dete od noćnog hranjenja

Da li dete odvikavati od hranjenja noću ili ne? Šta treba uzeti u obzir pre nego prestanete sa navikom hranjenja tokom noći?
Svaka beba je različita. Neke bebe će se odvići od noćnog hranjenja s četiri meseca, a neke s dve godine. Odvikavanje zavisi kako do roditelja tako i do deteta, pa ako ste umorni od noćnog ustajanja, razmislite o nekim stvarima pre nego počnete odvikavati dete od noćnog hranjenja

Smanjite svoja očekivanja
Znate onu poznanicu koja vam je rekla da je njen sin spavao celu noć bez buđenja u uzrastu od osam nedelja? Ona koja pokazuje u vaš trudnički stomak i govori: ‘I ti ćeš pustiti mamu da spava, zar ne, maleni?’. Samo se osmehnite, kimajte glavom i pristojno ignorišite ovakve priče. Jer svaka beba je jedinstvena, i iako bi vaše dete moglo prespavati noć sa svega par meseci, isto tako bi moglo tražiti hranu tokom noći dok ne napuni dve godine. Smanjite svoja očekivanja o tome kakav će vam život biti, i sačekajte dok ne upoznate svog mališana i njegove potrebe i želje.

Osam sati nije uvijek realno
Znamo da doktori preporučuju minimalno osam sati sna, ali to jednostavno nije realno za sve roditelje. Umesto da koristite osam sati kao merilo, promenite svoja očekivanja u pet ili šest sati, kako se ne biste osećali kao da podbacujete u svojoj ulozi roditelja.

Budite sigurnu da poznajete svoje telo i svoje granice
Malo sna je iscrpljujuće za sve roditelje, i dok ne postanete roditelj, nema šanse da znate koliko vas može oslabiti i iscrpiti nedostatak sna. Nekim danima osećaćete se poletno i puni adrenalina i moći ćete izdržati dugo s malo prospavanih sati, a neke dane osećaćete se kao da sa sobom vučete dzak od 10 kilograma ceo dan.
Postporođajna depresija i teskoba mogu se pogoršati nedostatkom sna i onemogućiti majci da izađe na kraj s nespavanjem. Trudite se da prepoznate signale koje vam šalje vaše telo i raspitajte se za pomoć ako ne možete savladati nedostatak sna.

Zašto se beba budi tokom noći?
Uzmite u obzir dublje uzroke zbog kojih se vaše dete budi po noći:
Mentalni i emocionalni: Maloj deci treba vremena da bi ‘obradila’ svoje dane, posebno ako su imala novo ili uzbudljivo iskustvo.
Ako nisu imala prostora za to pre svog odlaska na spavanje, ovo bi mogao biti jedan od uzroka zašto se bude tokom noći. Jedna od dobrodošlih stvari za dodati u rutinu je pridati veći značaj događajima poput spremanja za krevet i odevanja pidžame, kao i pranja zubića. To pomaže deci procesuirati i razumeti iskustva te im pomaže da spavaju mirno i bezbrižno.
Fizički: Deca treba da imaju puno prilika za trčanjem, kretanjem i maksimalnom korištenju svog tela.
Ako vaše dete provede puno vremena sedeći (npr., tokom kišnog dana ili dugog putovanja automobilom), mogli bi noć provesti više budni nego spavajući. Imajte to na umu za vreme takvih dana i pobrinite se da vaše dete ima mogućnost da potroši svoju energiju pre odlaska u krevet.
Prehrambeni: Da li je vaše dete pojelo veću količinu prerađene hrane, veštačke hrane pune aditiva ili konzervansa?
Ako dete jede neposredno pre odlaska na spavanja, razmislite i o svojoj prehrani. Da li ste popili šolju kafe kasnije i nakon toga ga dojili? Vođenje dnevnika o ishrani i snu deteta može vam pomoći da prepoznate određene obrasce koji povezuju njihovu ishranu sa spavanjem. Ako primetite da se dete posebno budi tokom noći i ispušta gasove, razmislite o tome što su jeli tokom dana i mogli biste dobiti odgovor na često buđenje tokom noći.

Da li je mleko ono što je detetu potrebno?
Neka deca se iskreno probude zbog hrane, a neka se probude zbog drugih razloga i više su nego srećna što ih možete dojiti ili im dati flašicu kako bi se smirili.

Ovo su neki od saveta kada je vreme da odviknete dete od noćnog hranjenja:

Ako hranjenje traje više od pet minuta, dete zaista želi mleko. Da li mu je potrebno ili ne, to je drugo pitanje. U tom slučaju, odvikavajte ih od mleka postepeno, u razdoblju od nedelju dana ili više, i umesto mleka prvo ponudite vodu kako bi ih pokušali zadovoljiti.
Ako hranjenje traje manje od pet minuta, odmah ga zamenite s tešenjem poput ljuljuškanja, nunanja i tapšanja i postepeno smanjujte taj period nakon što prođe sedam do deset noći.
Još jedan znak da je dete spremno za odvikavanje hranjenja tokom noći jeste kada se budi u različito vreme. Npr., oko 11 uveče i 3 ujutro jednu noć, a drugu noć oko 1 ujutro i 4 ujutro.
Budite spremni na par teških noći i neka partner pomogne
Ako ste u mogućnosti, neka vam partner pomogne na način da spava u detetovoj sobi nekoliko noći zaredom. Kad god se dete probudi, tata mu nežno može objasniti da mama spava i da mu on može donijeti malo vode ako je žedno. Tatina prisutnost će umiriti dete i ohrabriti ga. Svaka noć će biti sve lakša i dete će se buditi ređe kako noći prolaze sve dok se potpuno ne navikne.
Budite dosledni i zapamti da će više discipline manje zbunjivati dete
Čak i kad uspešno odviknete svoje dete od noćnog hranjenja, budite spremni na regresiju spavanja ako i kad detetu počinju izbijati zubići ili kad se razboli. Ponekad je to neizbežno i posebno je teško jednom kad napokon počnete spavati tokom noći, ali srećom, potrebna je jedna do dve noći negodovanja i sređene rutine koja će im pomoći razumeju da nema više noćnog hranjenja. Zapamtite, najviše ih volite tako da im šaljete jasne signale i pomažete im da noć provedu u mirnom i bezbrižnom snu bez prekida.

Izvor: www.mojpedijatar.co.rs