Kako da pomognem detetu da zavoli voće i povrće?

Kako da pomognem detetu da zavoli voće i povrće?

Nisu sva deca ista i nekima je jednostavno potrebno malo više "ubeđivanja" kada je u pitanju jelo i sticanje određenih zdravih navika u ishrani. Ipak, nije retkost da deca neće da jedu voće i povrće - i to je jednostavno tako.

Međutim, to ne morate prihvatiti zdravo za gotovo! Uvek postoji način da kod deteta promenite upravo to što ne voli neke namirnice. Možda ste i primetili da ne voli nešto što još NIJE ni probao ili nešto što i vi ne volite ili većina članova vaše porodice ne jede.

Postoje načini da pomognete detetu da zavoli da jede i voće i povrće - a ovo su neki od najboljih saveta koji će vam olakšati ovaj proces!

1. Pružite dobar primer svom detetu
Ukoliko ste tokom trudnoće i dojenja jeli voće i povrće velike su šanse da će i vaš mališan uživati u ovim ukusima

Kako bebac raste treba mu nuditi što raznovrsnije voće i povrće, raznih tekstura. U početku su to retke kašice, a kako vreme odmiče beba se malo po malo navikava na ukuse i sve gušću, tačnije čvršću hranu ?

Kada mališan već samostalno jede voće i povrće tokom zajedničkog obroka, treba da vidi da i vi jedete ono što njemu nudite i da se i vama to dopada. Nemojte se nervirati ako dete pravi izraze lica kao da se gadi, jer moguće da će već sledećeg trenutka uživati u ukusu.

2. Dete treba da zna šta jede
Povedite dete u nabavku, pričajte sa njim o tome kako izgleda šargarepa, krompir, spanać, brokoli, bundeva... koje je boje koje povrće a koje voće, kako miriše i kako se jede, šta se sa čim kombinuje, kako se priprema. Sve ovo može biti vrlo interesantno mališanima, pa će samim tim i lakše prihvatiti da jede ono što je do tad odbijao.

Jedan od sjajnih načina da detetu pružite odlične i ukusne kombinacije zdravih sastojaka jeste da se odlučite za Frutek kašice - jer ćete na taj način biti sigurni da pružate svom detetu samo provereno i najkvalitetnije voće i povrće. Najrazličitiji ukusi i kombinacije koje se dopadaju i mališanima i roditeljima - provereno! :)

Još jedna od prednosti koje donose Frutek kašice jeste i to što u svako doba godine možete svojoj deci pružiti ukusne zalogaje voća i povrća kom u tom trenutku nije sezona. Na ovaj način možete planirati uvođenje novih namirnica u ishranu svog deteta i učiniti proces upoznavanja sa novim ukusima mnogo lakšim i zabavnijim.

 Kad sa kašica pređete na krupnije zalogaje stavite veće komade povrća na bebin tanjirić tako da beba može da vidi razlčite oblike i boje. Slobodno dozvolite detetu da jede rukama kako bi osetilo i teksturu namirnice. Deca na ranom uzrastu rukama istražuju svet oko sebe. A već znate da kad nešto uhvati to odmah stavlja i u usta - a kad je povrće i voće u pitanju to upravo i želimo :)

3. Nemojte lako odustajati
Ne ostustajte lako! Dete može da odbije određenu namirnicu ali je ponudite ponovo za nekoliko dana. Namirnice koje beba teže prihvata možete pomešati sa namirnicom koju bebac voli ? - trik koji će sigurno uroditi plodom!

 

U suštini, što mu češće budete nudili određeno voće ili povrće i eventualno mu pružali mogućnost izbora, vremenom će to prihvatiti, probati, a moguće i da će zavoleti, jer deca vole ono što poznaju i jedu ono što vole.

Takođe, mališan treba vremenom da nauči da postoje razne vrste voća i povrća koji su mu dostupni, a potpuno je normalno da će mu se neko sviđati više, a neko manje. Srećom, tu su uvek Frutek kašice i sjajni ukusi koje možete ponuditi mališanima i upoznati ih sa različitim kombinacijama voća i povrća.

Uključite dete u pripremu obroka - teže će odbiti ako učestvuje i u samoj pripremi. Postoji više načina za to - od biranja namirnica, pranja voća i povrća preko mešanja kašice ili serviranja - sve će im to podjednako biti važno i zanimljivo!

4. Nemojte navaljivati po svaku cenu
Način na koji roditelji insistiraju da određeno jelo treba da se pojede imaće veliki uticaj na to kojoj hrani će mališani davati prednost. Dete će svakako bolje jesti u pozitivnoj atmosferi, a navaljivanje, insistiranje može da ima negativan uticaj prilikom prihvatanja novih namirnica.

Zanimljivo je da se averzija prema određenoj (naročito novoj) namirnici kod deteta javlja između treće i pete godine, a stručnjaci tvrde da su glavni krivci roditelji koji insistiraju i nameću detetu obavezu da mora da pojede nešto, jer je zdravo i korisno.

Nemojte stvarati pritisak mališanima da moraju da jedu voće i povrće, jer ćete samo izazvati kontraefekat. Pokušajte na drugi način da mu pomognete da zavoli ove zdrave namirnice. Kašika po kašika, zalogaj po zalogaj - i mališani će postepeno naučiti da je voće i povrće i ukusno i zdravo, pa će na kraju i sami tražiti da to jedu.

izvor:bebac.com