Šest pravila danskog vaspitanja: Kako podići srećno dete?

Šest pravila danskog vaspitanja: Kako podići srećno dete?

Zemlje poput Norveške, Danske, Finske, Švedske i Islanda često su visoko rangirane na listama zemalja u kojima su ljudi najsrećniji i najzadovoljniji svojim životima.

Na primer, navedene zemlje su među prvih deset zemalja u Svetskom izveštaju o sreći otkako je ono prvi put objavljeno 2013. Puno toga leži u vaspitanju. Danska teorija vaspitanja naziva se P. A. R. E. N. T. (roditelj), a označava šest stvari koje bi roditelji trebali uključite u vaspitanje. Ispisala ih je mama Miriam, koja vodi blog Danish mom.

1. Igra
Decu u Danskoj podstiču se da se igraju samostalno, da sama otkriju šta ih zanima i što žele, a to na kraju vodi do toga da rade ono u čemu uživaju. Danski princip smatra da je to jedan od načina da deca izgrade samopouzdanje.

Naravno, roditelji su uvek prisutni, ali ne kontrolišu decu.

2. Autentičnost
Danci su uvek iskreni prema svojoj deci, i u dobru i zlu. Tvrde da deca tako uče verovati sebi i svojim emocijama i grade snažan karakter.

3. Preoblikovanje
Roditelji u Danskoj uvek se trude preoblikovati neugodne ili neželjene situacije. Tako deci pomažu promeniti pogled na život.

4. Empatija
Empatija je važna, a u Danskoj je jedna od temeljnih vrednosti. Deca o empatiji uče čak i u školi. Cilj je usaditi im da poštuju druge i sebe i prevenirati vršnjačko nasilje.

5. Nema ultimatuma
Roditelji u Danskoj poštuju svoju decu i trude se razumeti ih. Ne kažnjavaju ih telesno i ne prete im ultimatumima. Stvaraju od dece emotivno stabilne odrasle ljude.

6. Zajedništvo
Osećaj zajedništva i opuštenosti i kvalitetno provođenje vremena u porodici i s prijateljima. Ugodna kućna atmosfera, zajedničko kuvanje i zajednički obroci i druženje svakodnevni su užici koji čine danske porodice srećnim.

izvor:mojpedijatar.com