Opstipacija (zatvor) – čest razlog za posetu pedijatru
Foto: Pixabay

Opstipacija (zatvor) – čest razlog za posetu pedijatru

Vaše dete ima tegobe tokom pražnjenja ili odbija da ,, ide na nošu? Želite da mu pomognete i olakšate ali dete i dalje potiskuje stolicu i pogoršava zatvor. Neretko morate da potražite i pomoć lekara pedijatra.
Normalne stolice odojčeta na majčinom mleku su zlatno-žute, zrnaste, kiselkastog mirisa. Dete može da ima stolice posle svakog podoja ili da izostane cele nedelje. Ukoliko je dete zadovoljno, sisa i napreduje svaka učestalost stolice se smatra normalnom
Odojče na adaptiranom mleku ima čvršću, svetliju stolicu koja pozeleni ako se zadrži u pelenama zbog oxidiranog gvožđa u formuli.
Dete na mešovitoj ishrani ima jednu stolicu u 2 – 3 dana , dete se ne napreže i nema tegobe tokom defekacije.

Šta je opstipacija ili ,, zatvor ,,

Opstipacija je otežano pražnjanje, stolica je tvrda, suva, izbacivanje je bolno i dolazi do nagomilavanja štetnih materija u organizmu. Čest razlog pojave opstipacije je ishrana bez celuloze, biljnih vlakana i nedovoljan unos tečnosti posebno u letnjem periodu. Do pojave opstipacije može doći i ako rano pokušavate da dete odviknete od pelena, tada može doći do „potiskivanja“- kada dete svesno zadržava stolicu koja zato postaje tvrda, pražnjenje je bolno i može dovesti do prsnuća u predelu anusa – ( fisura) koja dalje potencira potiskivanje i opstipaciju. Za rešenje problema roditelji u tu svrhu često primenjuju klizme, čepiće i druge agresivnije laksative koji mogu izazvati pojavu grčeva prilikom pražnjenja a dužom primenom mogu dovesti do lenjih creva i daljeg poremećaja u pražnjenju i pogoršavanja opstipacije.

Priroda nudi rešenje za Vaše dete

Da bi Vaše dete imalo redovne stolice i da bi sprečili pojavu zatvora preporučuje se korekcija u ishrani sa većim unosom, voća, povrća i vode kao i upotreba dodataka ishrani u vidu biljnih sirupa koji sadrže koncentrovani sok od suvih šljiva, ekstrakt Manne ,jabukov pektin,inulin .Aktivne supstance iz ovakvih prirodnih biljnih sirupa omekšavaju stolicu na prirodan način ,dovode do bezbolnog pražnjenja (bez grčeva ) i dužom upotrebom ne dolazi do navikavanja i lenjosti creva.Zato se naročito preporučuju deci.

Izvor: www.mojpedijatar.co.rs