Bolje sprečiti nego lečiti – kako da dete uvek ima redovnu stolicu u svrhu zdravlja

Bolje sprečiti nego lečiti – kako da dete uvek ima redovnu stolicu u svrhu zdravlja

Jedan od prvih problema sa kojima se beba susreće prilikom uvođenja čvrstih namirnica u ishrani je neredovna stolica. Problem se obično javlja jer se menja struktura obroka, beba se prvi put susreće sa namirnicama koje su po sastavu različite od majčinog mleka. Da bi se uspostavilo redovno pražnjenje bebe potrebno je ponovno uspostaviti dobar rad creva.

Postoje dva načina kako to učiniti, jedan od njih je dodavanjem probiotika, dobrih bakterija, u ishranu bebe, a drugi je „hranjenjem“ dobrih bakterija u crevima sa biljnim vlaknima to jest prebioticima.

Probiotici su specifični sojevi (vrste) bakterija koje direktno doprinose uvećavanju zdravih mikroba u crevima. Probiotici se mogu uzimati kroz hranu i suplemente. Najpoznatija namirnica koja sadrži probiotike je jogurt. On se dobija fermentacijom mleka sa različitim vrstama bakterija koje ostaju u krajnjem proizvodu. Druge nama poznate namirnice sa probioticima su kefir i kiseli kupus. (Imajte na umu da su sve to namirnice koje obično nisu prva hrana već se uvode postepeno od nekog 7-8 meseca). Kada govorimo o probioticima, kao o dodacima, oni se razlikuju po sastavu i koncentraciji dobrih bakterija u jednoj kapsuli.

Prebiotici su biljna vlakna koja imaju ulogu da podstiču rast dobrih bakterija u crevima. Biljna vlakna se nalaze u voću i povrću, proizvodima od celog zrna žitarica i mahunarkama, a razlikuju po tome što mogu biti rastvorljiva i nerastvorljiva. Prebiotici spadaju u grupu nerastvorljivih biljnih vlakana jer prolaze kroz ceo probavni sistem do kolona (debelog creva) gde postaju „hrana“ za dobre bakterije a vlakna se razbijaju na kratkolančane masne kiseline. Isto, kao i probiotici, i prebiotici mogu da se nađu kao izdvojen dodatak u ishrani.

Inulin je biljno vlakno koje ima blagotvorno dejstvo na dečiji stomak. To je prebiotik koji se ne rastvara u crevima, te predstavlja idealnu hranu za dobre bakterije. Kao potpuno prirodan sastojak, inulin je potpuno bezbedan u ishrani beba i male dece. Prirodno se nalazi u banani, belom luku, praziluku, artičoki, čičoki, šparglama, pšenici i ječmu, a u izobilju u cikoriji. Zato se inulin izvlači iz cikorije i kao suplement dodaje drugim proizvodima. Kao dodatak u ishrani:

Uvećava procenat biljnih vlakana u proizvodu
Zamenjuje masti
Zamenjuje šećer
Poboljšava teksturu proizvoda
Uvećava kvalitet proizvoda u smislu poboljšanja zdravlja creva
Inulin iz cikorije je nerastvorljivo biljno vlakno neutralnog ukusa, koje je najsličnije prebiotskim materijama u majčinom mleku. Kada se beba hrani proizvodom koje u sebi sadrži inulin, regulisaće se učestalost i konzistencija stolice. Inulin na imunitet deluje indirektno, kroz regulisanje rada creva, uvećanjem broja anti-upalnih ćelija i umanjenjem broja upalnih. Istraživanja ukazuju da ishrana bogata prebioticima započeta u ranom životu može potpomoći dobar san i mentalno zdravlje.

Kada se pak inulin kroz ishranu uzima i u odraslom dobu, osim regulisanja rada creva koje je neophodno zarad dobrog imuniteta, ostvariće se:

Smanjenje nivoa holesterola u krvi
Stabilnost potrebnog nivoa glukoze u krvi (značajno u sprečavanju razvoja dijabetesa)
Poboljšanje apsorpcije kalcijuma, magnezijuma i fosfora (što sprečava nastanak osteoporoze)
Smanjenje nivoa triglicerida u jetri (umanjuje se rizik od ateroskleroze).
Većina ljudi inulin unosi nesvesno, kroz ishranu, ali šta je sa ishranom beba?
U asortimanu domaćeg brenda Nutrino se nalaze proizvodi koji u sebi sadrže upravo inulin i to su jedini proizvodi na tržištu koji sadrže ovaj prebiotik. Naći ćete ga u Mlekcu kao i Nutrino asortimanu suvih žitnih kaša koji sadrže različite vrste žitarica (pirinač, kukuruz, pšenica, ovas) u kombinaciji sa voćem, kakaom ili keksom.

Ove kaše su dodatno obogaćene sa 13 vitamina i 3 minerala – gvožđem, jodom i cinkom, koji ne podležu termičkoj obradi, što im omogućava da sačuvaju sva svoja hranjiva svojstva. Zbog svega ovoga, Nutrino kaše predstavljaju dobru prvu hranu, jer je u njima izvanredna ravnoteža ugljenih hidrata, proteina i masti.

Bilo da ih vaše dete konzumira ujutru ili uveče, sjajan balans prirodnih i zdravih namirnica obezbediće mu sve neophodne sastojke za pravilan razvoj i zdravo odrastanje.

Kako je kod vaše bebe? Da li je muči neredovna stolica?

izvor:najboljamamanasvetu.com