DIJABETES, VISOK PRITISAK, DEPRESIJA: Ovo su posledice viška kilograma kod dece, naučite ih zdravim navikama na vreme

DIJABETES, VISOK PRITISAK, DEPRESIJA: Ovo su posledice viška kilograma kod dece, naučite ih zdravim navikama na vreme

Postoji mnogo stvari koje roditelji previde kada su u pitanju deca, a najčešće su to neki problemi sa ponašanjem, inelektualnim sposobnostima i kilogramima.

Nije jednostavno ubediti roditelja da mu dete nije najbolje, najpametnije na svetu. Sa tim ima veze i beskonačna ljubav koju osećaju prema detetu. Nažalost, zatvaranje očiju pred nekim stvarima može doneti ozbiljne probleme. Tako roditelji mogu da propuste rane znake nekih većih problema koji se jave kasnije, a u vezi su sa zdravljem deteta. Prvi znaci su važni jer bi se tada moglo sprečiti stvaranje problema.

Jedna od stvari koja roditeljima najčešće promakne jeste gojaznost, ističe studija. "Deca sa prekomernom težinom imaju povećan rizik od mnogih bolesti u odraslom dobu. Roditelji i stručnjaci imaju drugačiji pogled na detetove kilograme, što dovodi do toga da kod kuće ne primete da dete ima problem", objašnjeno je u studiji.

Prema podacima Mejo klinike, gojaznost dovodi do većeg rizika od razvoja nekih problema:

Dijabetes tip 2
Metabolički sindrom
Povišen holesterol i visok krvni pritisak
Astma
Poremećaji spavanja
Problemi sa jetrom
Češće lomljenje kosti
Manjak samopouzdanja
Problemi sa ponašanjem i učenjem
Depresija

Naučnici su tokom studije posmatrali roditelje i decu uzrasta 4-5 i 10-11 godina. Ispostavilo se da je više od 95 posto dece nerado prihvatilo činjenicu da njihovo dete ima problem. "Samo četvoro roditelja je reklo da im je dete gojazno, iako višak kilograma ima njih 369", pisalo je u studiji.

Naučnici kažu da jedna od stvari koje utiču na ovakav odnos roditelja prema kilogramima deteta jeste i to što se sada potencira društveno prihvatanje različitosti. To je sve u redu, sve dok gojaznost ne dovede do nekog ozbiljnog zdravstvenog problema.

Teško je rešavati problem ako roditelji ne žele da prihvate da on postoji. Uvek treba da učimo decu da vole svoje telo, bez obzira na sve. Ipak, moramo znati da gojaznost potencialno dovodi do velikih zdravstveih problema i da je važno sprečiti ih na vreme.

izvor: yumama