UMESTO SVIH IGRAČAKA U KUĆI, ONO BIRA OBIČNU KARTONSKU KUTIJU: Evo zašto treba da pustite dete da se igra na ovaj način!

UMESTO SVIH IGRAČAKA U KUĆI, ONO BIRA OBIČNU KARTONSKU KUTIJU: Evo zašto treba da pustite dete da se igra na ovaj način!

Često govorimo o tome koliko igra može uticati na razvoj deteta. Neke igračke, takođe, mogu biti vrlo podsticajne i imati ulogu u razvoju inteligencije, mašte, kreativnosti, pa čak mogu biti značajne i za motorički razvoj. Da li ste znali da igra običnom kartonskom kutijom zapravo ima veoma veliki uticaj na razovj deteta?

Sigurni smo da i vaša deca obožavaju ovaj vid zabave i da često, pored svih igračaka koje ste kupili, oni bespogovorno uzimaju jednu najobičniju kartonsku kutiju. Ona je nepresušan izvor zabave. Neka istraživanja pokazla su da je kutija zapravo vrlo korisna za razvoj deteta. "Najbolje igračke su one koje podstiču odnos roditelja i dece. Kroz kartonsku kutiju dete može da se provlači ili da od nje napravi kuću. Ako se deca igraju sa roditeljima, dešava se magija, i nije uopšte važno da li je u pitanju prava igračka", ističe Alan Mendelson iz Američkog udruženja pedijatara.

Pustite dete da se fokusira na šta želi

Dok se igra, dete će možda samo želeti da prosto zgnječi kutiju, ništa više od toga. Pustite ga! Ne mora biti kreativno u svakom momentu. Dopustite mu da ovako istražuje njen oblik i šta sve može da uradi sa njom.

Ohrabrite kreativnost

Pustite ga da iskaže sebe. Dajte mu potpunu slobodu dok se igrj sa kutijom, neka je koristi kako god samo osmisli. Mašta i imaginacija će ovde biti glavne, a dete će sigurno uživati u tome. Kroz ovo će naučiti da od običnih stvari napravi magiju.

Pustite dete da vodi igru

Igrajte se zajedno, ali pustite dete da bira smer igre. Prepuštanjem kontrole pomažete detetu da iskaže sebe, da nauči da vodi i da bude maštovito.

Proširite igru

Ponudite detetu i druge materijale, markere, olovke, peškire...Šta god da vam padne na pamet.

Sačuvajte detetovo umetničko delo

Ukolio je od kutije nastalo jedno umetničko delo na koje je dete ponosno, nemojte ga bacati. Ma koliko to bila obična kutija, sačuvajte je kao uspomenu na kreativnost mališana.

izvor:yumama.mondo.rs