Blagotvorna nana – prirodni lek za decu

Blagotvorna nana – prirodni lek za decu

Nana je zanosno mirišljava i osvežavajuća, pa se zbog toga veoma rado koristi u kulinarstvu, ali i u aromaterapiji. A da li ste znali da je odlična kada detetu treba da se otpuši nosić?
Osim što deluje kao dekongestiv (otpušava nos), nana je i ekspektorans, što znači da ubrzava i stimuliše izbacivanje nakupljenog mukusa (šlajma) iz disajnih puteva.
Tradicija korišćenja eteričnog ulja nane je veoma dugačaka, a najčešće se koristi za:

održavanje prohodnosti disajnih puteva
za pospešivanje izbacivanja bronhijalne sluzi
redukovanje simptoma alergije
snižavanje telesne temperature
smanjenje napetosti
ublažavanje kašlja i promuklosti
ublažavanje glavobolje
za opuštanje mišića
Lekovita nana

Zahvaljujući tome što sadrži ruzmarinsku kiselinu koja je antioksidans i antiupalni agens, nana ispoljava lekovita svojstva u terapiji alergijskih upalnih stanja.
Prema rezultatima jedne studije iz 2019. godine, ruzmarinska kiselina utiče na redukciju simptoma astme.
Zahvaljujući svom aromatičnom mirisu, nana ublažava i glavobolju. Kada se primeni putem inhalacije, osim što je efikasna za ublažavanje glavobolje, nana umanjuje i mučninu. Nana ispoljava svoja najbolja dejstva kada se primeni u formi ekstrakta u sadržaju eteričnog ulja.

Primena kod dece – delotvorna i jednostavna

Najlakši način primene aromaterapije kod dece je putem inovativnih flastera za inhalaciju, pod nazivom Spiranto. Osim nane, Spiranto flasteri sadrže još i etrična ulja eukaliptusa i lavande, koji imaju slična dejstva. Kada se primene zajedno, ova eterična ulja su kompatibilna, pa deluju ujedinjeno sa pojačanim terapeutskim svojstvima.

Inhalacija kod dece

Spiranto flasteri se veoma jednostavno primenjuju kod dece. Flaster se zalepi detetu na pidžamicu u toku noći, ili na garderobu u toku dana, a njegovo dejstvo traje 8 sati. Pošto se ne primenjuju direktno na kožu, već se lepe za pidžamicu ili garderobu, ne izazivaju iritacije niti alergijske reakcije.

Primena Spiranta se preporučuje:

kod virusnih i bakterijskih infekcija gornjih respiratornih puteva
kod prehlade i gripa
kod otežanog disanja i zapušenog nosa
kod bola u grlu
kod upornog kašlja
kod alergijskog rinitisa i sinuzitisa
kod akutnog i hroničnog bronhitisa

Izvor: www.mojpedijatar.co.rs