Ima li leka za virus?

Ima li leka za virus?

Hladnije vreme pogoduje učestaloj pojavi virusnih respiratornih infekcija. Deca koja provode vreme u kolektivima, odnosno u školi i u vrtiću, veoma lako obole.
Roditelji su dobro upoznati sa bolestima koje izazivaju na stotine različitih virusa kod dece – prehlada, grip, bronhitis, infekcija uha, upala krajnika, upala sinusa, upale grla…
Kako statistika pokazuje, deca predškolskog uzrasta se razboljevaju od virusnih respiratornih infekcija i do 6 puta godišnje, pretežno tokom hladnijeg dela godine, odnosno tokom jeseni i zime.

Lečenje virusne infekcije

Osnovna i prva preporuka za lečenje virusne infekcije jeste mirovanje, odmor i ostajanje kod kuće. To sve omogućava imunom sistemu da se izbori sa virusom.
Virusne infekcije nikako ne bi trebalo lečiti antibioticima jer, za razliku od dejstva na bakterije, antibiotici nemaju uticaj na viruse. Zapravo, kako praksa pokazuje, primena antibiotika za lečenje virusnih infekcija je najčešći vid nepravilne upotrebe antibiotika.
Nepravilna upotreba antibiotika, osim na rastuću otpornost bakterija na antibiotike, utiče i na slabljenje imunološke sposobnosti.

Ima li leka za virus?

Postoje prirodni lekovi čija su dejstva klinički dokazana za terapiju virusnih respiratornih infekcija. Jedan od njih je i sirup Viranto forte sa lekovitim pelargoniumom (Pelargonium sidoides, afričkom muškatlom) u sastavu.
Pelargonium u sastavu Viranta forte, osim antivirusnog, ima i antibakterijsko svojstvo, što ga čini prirodnim antibiotikom. Svojim jedinstvenim i prirodnim sastavom, Viranto forte ispoljava jako antivirusno dejstvo, istovremeno delujući kao prirodni antibiotik. Na taj način on sprečava potencijalne komplikacije bolesti.
U zemljama zapadne Evrope pelargonium je registrovan kao prirodni lek i odobrena je zvanična indikacija za terapiju akutnog bronhitisa. Veoma je efikasan za lečenje prehlade i gripa, odnosno virusnih infekcija – upale grla, krajnika, uha, sinusa.
Kako su mnogobrojna klinička ispitivanja pokazala, pelargonium kao glavni sastojak sirupa Viranto forte ispoljava jako antivirusno delovanje tako što blokira vezivanje virusa za receptore ćelija i sprečavajući replikaciju virusa u ćeliji, ukoliko virus uđe u nju.
Viranto forte je najefikasniji i najdelotvorniji ukoliko se primeni u prva dva sata od pojave simptoma. Zbog toga savetujemo da ga uvek imate u svojoj kućnoj apoteci, kako biste mogli pravovremeno da ga primenite.

Virusi i povišena temperatura

Povišena temperatura je sasvim uobičajena za virusnu infekciju. Ona je ujedno i veoma dobar znak da se telo bori protiv infekcije. Ne bi trebalo da je spuštate dok ne pređe bar 38.5 °C, jer se obaranjem temperature zaustavlja odbrambeni odogovor imunog sistema i ometa odbrana.
Evropski vodiči savetuju da povišenu temperaturu ne treba je spuštati dok ne pređe bar 38.5 °C, dok se u Velikoj Britaniji čak savetuje da se sa davanjem paracetamola ili ibuprofena sačeka dok ona ne dođe do 39°C.
Važno je da dete tokom mirovanja unosi veće količine tečnosti. Ukoliko dete odbija hranu, nemojte ga prisiljavati. Detetovo telo koristi sve svoje potencijale kako bi se borilo sa virusom i zbog toga ono nema apetit.

Izvor: www.mojpedijatar.co.rs