Belo, crno i integralno brašno – znate li razliku?

Belo, crno i integralno brašno – znate li razliku?

Poslednjih nekoliko godina mnogo se govori o tome da treba jesti više integralne vrste brašna – da su one zdravije, a da treba smanjiti na minimum upotrebu belog brašna. Ipak, mnogima i dalje nije jasno u čemu je razlika između ovih vrsta brašna.

Kako se dobija pšenično brašno i koje vrste postoje?

Zrno pšenice koje se u našoj ishrani najviše koristi sastoji se iz tri dela: opne (mekinje, spoljašnjeg omotača), endosperma (središnjeg dela) i klice. Brašno se dobija mlevenjem prethodno očišćene pšenice, a njegov kvalitet određuje se kvalitetom zrna pšenice koja se prerađuje. Na tržištu postoje različite vrste pšeničnog brašna: belo pšenično brašno (tip 400 i 550), polubelo pšenično brašno (tip 700 i 850), crno pšenično brašno (tip 1100 i 1600), kao i brašno od celog zrna pšenice – integralno brašno. Oznaka tipa brašna povećava njegov kvalitet i što je oznaka veća, brašno je tamnije boje i kvalitetnije.

Belo pšenično brašno se dobija specijalnom obradom pšeničnog zrna kada se koriste samo delovi iz sredine zrna (endosperm), a odstranjuje se omotač i klica. Ova brašna su bogata skrobom i proteinima, ali sadrže male količine vitamina, minerala i dijetalnih vlakana koje se u većim količinama nalaze u omotaču zrna pšenice.

Polubelo pšenično brašno je nešto boljih nutritivnih karakteristika od belog brašna zbog nešto veće količine sastojaka iz spoljašnjeg zida zrna.

Crno pšenično brašno je visokokvalitetno brašno koje sadrži veliku količinu vitamina, minerala i dijetetskih vlakana. Ono sadrži oko 80% sastojaka iz spoljašnje opne.

Koje je brašno najbolje?

Najzdravije od svih vrsta pšeničnog brašna je brašno koje je napravljeno od celog zrna pšenice – integralno brašno. Ono sadrži sve delove očišćenog i samlevenog zrna pšenice – ovojnicu, središnji deo i klicu. Veoma je bogato dijetalnim vlaknima, mineralima: natrijumom, kalijumom, kalcijumom, gvoždjem, kao i vitaminima grupe B i E. Sadrži veću količinu proteina u odnosu na belo brašno.

U odnosu na ostale vrste brašna, integralno brašno je bolje za varenje, ubrzava peristaltiku creva i predstavlja osnovu pravilne i uravnotežene ishrane. Ostavlja duži osećaj sitosti i potrebne su manje količine kako bi se čovek zasitio. Integralna brašna imaju veću količinu vlakana. Dijetetska vlakna su veoma značajna za zdravlje dece i odraslih. Ona sprečavaju zatvor, smanjuju nivo holesterola u krvi, pomažu pri ubrzanju metabolizma i održavanju idealne telesne mase. Redovna upotreba vlakana u ishrani smanjuje mogućnost srčanih i moždanih oboljenja kao i pojavu dijabetesa.

Belo brašno sadrži više ugljenih hidrata pa dovodi do brže sitosti, ali potom i do brže gladi jer se brže apsorbuje. Procesom prerade belog brašna gube se važna dijetalna vlakna i belo brašno sadrži oko pet puta manje vlakana u odnosu na pšenično brašno od celog zrna.

Roditelji novim saznanjima da su proizvodi od celog zrna (integralnog brašna) zdraviji od belog brašna vremenom mogu da naviknu decu da jedu zdravije. Belo brašno je ukusnije, ali je taj ukus naučen od detinjstva i teško ga je promeniti. Zbog toga se savetuje uvođenje ishrane od integralnih žitarica od celog zrna pšenice od početka uvođenja žitarica u dečiju ishranu. Potrudite se da detetu pripremate zdrave obroke i usadite zdrave navike u ishrani od prvog dana.

izvor:mojpedijatar.co.rs