Podneta tužba: Trudnica primala platu 26.000, a poslodavcu plaćala 30.000 dinara

Podneta tužba: Trudnica primala platu 26.000, a poslodavcu plaćala 30.000 dinara

Slučaj Snežane Perović može biti model za rešavanje sličnih slučajeva u budućnosti

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela je Višem sudu u Beogradu tužbu za zaštitu Snežane Pešović iz Beograda od diskriminacije.

Kako javlja RTS, ako dobiju tužbu, to može biti model za rešavanje sličnih slučajeva u budućnosti.

Podsetimo, dok je bila trudna, Snežana Pešović je od poslodavca primala platu 26.000 dinara, a njemu uplaćivala 30.000 dinara mesečno. I to je tek deo problema, jer joj je poslodavac ostao dužan tri plate i doprinose za mesec dana.

Od 2007. godine radila je neprijavljena, a kada je ostala u drugom stanju, zdravstvena knjižica bila joj je neophodna. Poslodavac je pristao da je prijavi, ali uslov je bio da ona njemu daje novac za doprinose. Uz ugovor o radu, navodi, morala je da potpiše i blanko ugovor o otkazu. Kaže da je bila u petom mesecu trudnoće i da nije imala izbora.

Priča da je njena zvanična plata bila 35.000 dinara, a od toga je za doprinose poslodavcu davala 21.000. Tako je bilo do trenutka kada je zbog trudnoće mogla da radi svega pola meseca. Od tada, njena plata je iznosila oko 26.000 dinara, a ona je gazdi davala još 9.000, kao razliku do plate na koju je bila prijavljena.

Kada se podvuče crta na kraju meseca, ona je od poslodavca dobijala 26.000 dinara, a njemu isplaćivala 30.000.

Snežana kaže da je poslodavca prijavljivala više puta, a tek je na poslednju prijavu dobila informaciju da je pokrenut prekršajni postupak.

Autor: RTS